"Різнобарв’я крику"

Олена ОСОБОВА
20 жовтня 2012

ТВОРЧІСТЬ. На 55-й ювілейній виставці луганських художників представлено сотню робіт 62 авторів.«Реструктуризація» заслуженого художника України О. Редькіна — шокуюча правда про те, як край пережив втрату 45 шахт-годувальниць. Ескіз пам’ятника поетесі Тетяні Снєжиній скульптора Катерини Домненко — нездійснена естетика обласного центру, як її ж ескіз меморіалу Соборності. За нереалізованим проектом, такі монументи повинні були встановити у п’яти точках країни та «зшити» державу.

Кожна з цих робіт — це крик душі майстра. І кожна унікальна. Але як сказав, відкриваючи виставку колег, голова обласного відділення Національної спілки художників України Сергій Жідель, «оцінку поставить час».

Для загальнонаціональної виставки, яка проходитиме у Києві, відібрали небувало велику кількість робіт луганців — 15. Бо, як стверджують мистецтво?знавці, їхня творчість позначена жанровою різномастістю, вишуканим колоризмом та різним тематичним спрямуванням. Глядачі здебільшого зупинялися біля медитативного живопису ? О. Коденка та витончених акварелей І. Сержантової та О. Білобровського. Тут уже не скажеш услід за Борисом Гребенщиковим, ніби «нас малюють червоним на сірому». На виставці є такі композиції, як робота

К. Могилевського «Яблуні край ставка» або Г. Скубака «Бабця, яка не знає, хто президент». І споглядаючи їх, розумієш: нас малюють там, «де зелені дерева й золото на небесному». 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua