"РНБО виписала рецепт для фармації"

Олександр БІТТНЕР
12 травня 2012

ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я.  У жовтні минулого року Президент висловлював крайнє незадоволення тривалою кризою у системі держзакупівель ліків. А через кілька днів тодішній перший віце-прем’єр Андрій Клюєв очолив утворену Кабміном урядову раду з питань функціонування системи охорони здоров’я, покликану, в тому числі, розібратися і з фармакологічними проблемами.

Днями  Андрій Клюєв, уже як секретар Ради національної безпеки і оборони України, заявив, що ситуація на ринку лікарських засобів є неприпустимою, бо загрожує вже головним засадам державної політики, спрямованої, як відомо, на захист національних інтересів, гарантування безпеки особи, суспільства і держави, життя і здоров’я населення країни. Зокрема, за його словами, серйозне занепокоєння керівництва держави викликають не лише питання ціноутворення на лікарські засоби, а й їхня якість. «Ціни на ліки в роздрібній мережі перевищують закупівельні в десятки разів, що обумовлено наявністю кількох  посередницьких структур між виробником і споживачем, а якість лікарських препаратів, які ввозяться в Україну, в багатьох випадках не відповідає ні міжнародним, ні державним стандартам», цитує секретаря РНБО прес-служба відомства.

Під цими словами можуть підписатися тисячі співвітчизників, яким   доводиться, образно кажучи, працювати на одну аптеку. Причому, без усякої гарантії, що придбані за великі гроші ліки справді принесуть користь. Особливо тривожить те, що останніми роками дедалі частіше постають питання якості та ефективності лікарських засобів, призначених для лікування дітей. Нещодавно про це йшлося на брифінгу Уповноваженого Президента України з прав дитини Юрія Павленка, який повідомив, що перевіркою ліків для наших юних  співгромадян мають зайнятися і в Генпрокуратурі, і в Держслужбі з лікарських засобів.

«Нам необхідно забезпечити захист інтересів людини і суспільства, мінімізуючи загрози в медичній сфері. Головне — знизити рівень смертності, створити умови для забезпечення громадян України доступними і якісними ліками, — наголошує Андрій Клюєв. — За дорученням глави держави РНБО ретельно вивчила ситуацію на цьому ринку. Заходи щодо її виправлення визначені, відповідні пропозиції для прийняття рішення на найвищому рівні підготовлено». Справа за малим — за безкомпромісною боротьбою з фармацевтичною, даруйте на слові, мафією.

До речі, в ефективності зусиль влади можна буде переконатися вже найближчим часом — у рамках пілотного проекту, спрямованого на стримування зростання цін на лікарські засоби, держава планує до 15 травня ввести рекомендовані ціни на препарати для лікування артеріальної гіпертензії, а з 1 вересня — й часткову компенсацію вартості таких ліків для покупців в аптеках. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua