"Робітники потрібніші за менеджерів"

17 лютого 2012

АКТУАЛЬНО. Цій темі було присвячено брифінг  міністра освіти і науки, молоді та спорту Дмитра Табачника, який він провів у ході останнього засідання уряду.

Головний освітянин поінформував журналістів, що в Україні здійснює освітню діяльність 991 професійно-технічний навчальний заклад, що знаходиться у сфері  МОНмолодьспорту із загальним контингентом учнів та слухачів понад 406 тисяч осіб.

Однією з новацій є те, що вперше за роки незалежності професійно-технічна освіта отримала затверджену нинішнім урядом Державну цільову програму розвитку на 2011-2015 роки, обсяг фінансування якої сягає понад 3,5 млрд грн.

Хороші автослюсарі завжди були на вагу золота. Фото з сайту primamedia.ru

«Є всі підстави сподіватися, що виконання Програми забезпечить: створення системи якості професійно-технічної освіти; модернізацію фінансового забезпечення та управління професійно-технічною освітою; підвищення престижності робітничих професій; удосконалення мережі професійно-технічних навчальних закладів шляхом їх укрупнення», — цитує слова Дмитра Табачника прес-служба Міністерства освіти і науки, молоді та спорту.

Торік затверджено 34 державні стандарти з професій, що мають попит на ринку праці. У їх розробці  активну участь брали і роботодавці, і науковці. Прикладом такої співпраці, за словами міністра, є агрегований або розширений державний стандарт за професією «зварювальник».

Зараз у стадії розробки перебуває ще понад 60 державних стандартів з актуальних на ринку праці професій.  Практично вже завершено такі державні стандарти: «Верстатник широкого профілю», «Деревообробник будівельний», «Опоряджувальник будівельний», який об’єднує 6 професій,  «Оператор інформаційно-комунікаційних мереж». Важливим у системі розвитку професійно-технічної освіти є залучення соціальних партнерів. Торік уперше укладено угоди про співпрацю і з Федерацією роботодавців, і з відомою компанією СКМ, і з групою роботодавців хімічної галузі GROUP DF.

Як зазначив Дмитро Табачник, його відомство почало активно впроваджувати конкурси фахової майстерності серед учнів і слухачів професійно-технічних навчальних закладів. Вони мають надзвичайну популярність. Торік 30 переможців відзначено стипендією Президента України, а цьогоріч заплановано проведення 5 конкурсів з таких робітничих професій: агент з організації туризму, слюсар з ремонту автомобілів, пекар, монтажник гіпсокартонних конструкцій та продавець продовольчих товарів. 

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua