"«Родинна страва» — родинна справа"

Людмила ЩЕКУН
14 листопада 2012

КОНКУРС. Хтось нарізає капусту, а хтось подрібнює буряк, картопляне пюре перетворюється на кулінарний шедевр, а ось із помідорів «виросли» їстівні мухомори. Тут кожен зосереджений і зайнятий своєю справою. Така атмосфера панувала на конкурсі «Родинна страва», учасниками якого стали дев’ять кримських багатодітних родин. Надихнуло і профінансувало захід Міносвіти Криму, а Сімферопольське вище професійне училище ресторанного сервісу і туризму гостинно зустріло учасників і надало необхідне обладнання.

Але перш ніж взятися до роботи, конкурсанти представили на суд журі візитівку родини. Гостей свята здивувало те, що незважаючи на кількість дітей, батьки приділяють час улюбленим справам: вишиванню, мандрівкам, музиці та співам.

Розібравши кухонне приладдя і визначившись із меню, кожна родина протягом трьох годин зосередилася на приготуванні трьох страв: холодної закуски, основної страви і десерту. Всі з цікавістю та ентузіазмом взялися за роботу, ніби вперше стояли біля плити. Невже їм це вдома не набридло? «Мої діти, коли встають із-за столу, завжди дякують, а найменший говорить: «Мамо, як добре пахне і яке все смачненьке!» — пояснює мама трьох дітей Ніяра Веджат свою завзятість у приготуванні їжі. — Коли таке чую, то готова біля плити і ночувати».

Спостерігаючи за учасниками, дивувалась, як звичайне пюре в руках мам перетворилося на казку про «Кота і мишку», звичайна закуска — у «Квітку», а вітамінний салат з овочів, що ростуть на кожній присадибній ділянці, — на страву «Козеня на городі».

«У багатодітних родинах мами ніде спеціально не вчаться цьому мистецтву, їх життя навчає з простих продуктів, або, як кажуть, з «нічого» робити шедеври», — пояснила  голова Асоціації громад багатодітних родин Криму Тетяна Гук.

Свято стало справді родинним, бо до приготування долучалися старші діти, бабусі, найближчі друзі родин, навіть малеча як могла підтримувала своїх рідних. Вітаючи переможців конкурсу, керівниця освітянського відомства Віталіна Дзоз зауважила, що важко було визначити переможця, адже всі виявилися віртуозами. Найкраще із завданням впоралися родини Покидько — 1 місце, Веджат — 2 місце та Добровольські — 3 місце. Кожний учасник, окрім грамот і дипломів, отримав призи, необхідні в побуті. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua