"Російський гамбіт на турецькі товари?"

1 грудня 2015

Уряд Російської Федерації визначив перелік товарів з Туреччини, на які накладено обмеження або заборону на імпорт у Росію. Урядову постанову підписав керівник російського уряду Дмитро Медведєв.

До товарів, на які накладено санкції, увійшли: овочі, фрукти, м'ясо птиці та навіть сіль.

У документі зазначається, що заборона не поширюється на ввезення товарів для особистого користування.

Міністерствам промислової торгівлі та сільського господарства доручено провести моніторинг і контроль цін на заборонені товари.

Санкції на турецький імпорт розпочнуть діяти з першого січня 2016 року. 

У постанові також ідеться про заборону чартерних повітряних авіаперевезень між країнами, за винятком рейсів для повернення російських туристів, які наразі відпочивають у Туреччині. Реакція не забарилася. У той час, як понад 70% туристів у світі здали свої квитки після авіакатастрофи російського авіалайнера А321 над Синаєм, українські туристи активно скуповують путівки до Єгипету та Туреччини.

Дешевими путівками кишить інтернет. Наприклад, відпочинок на двох з авіаперельотом на вісім днів у єгипетському Шарм ель Шейху обійдеться всього в 11 тисяч гривень, а така ж поїздка до Туреччини - 24 тисячі гривень.

Натомість, згідно з підрахунками провідних економістів Альфа-банку Наталії Орлової і Дмитра Долгіна, через заборону турецьких товарів інфляція в Росії може зрости на 2%.

Нагадаємо, що 28 листопада 2015 року президент РФ Володимир Путін підписав указ щодо введення економічних санкцій проти Туреччини. Крім заборони на ввезення деяких категорій товарів і чартерних польотів, у Росії заборонили прийом громадян Туреччини на роботу. Такі ж санкції введено на території анексованого Криму.

Введенням економічних санкцій проти Туреччини, Росія відреагувала на збитий військово-повітряними силами Анкари російського бомбардувальника Су-24 на сирійсько-турецькому кордоні. Туреччина заявляє, що літак збили через порушення повітряного кордону. Росія ж наполягає на тому, що літак перебував у повітряному просторі Сирії.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua