"Російського газу вистачить лише на 80 років"

21 лютого 2013

ЕНЕРГОНОСІЇ.  Росія не планує долучатись до видобутку сланцевого газу через його дорожнечу, так як вартість видобутку традиційного газу становить 50 доларів за тисячі кубометрів. Про це заявив президент російського газового товариства Валерій Язєв, передає УНІАН.

«Видобуток сланцевого газу істотно дорожчий, ніж нашого традиційного газу», - зазначив він.

Язєв підкреслив, що ціна видобутку газу в Росії до 50 доларів за тисячу кубів в особливо складних умовах, в нормальних облаштованих регіонах Західного Сибіру вона ще дешевша.

«Нам немає сенсу кидатися у видобуток сланцевого газу, яка сьогодні економічно не обґрунтована», - сказав президент газового товариства.

При цьому він повідомив, що вартість газу для споживачів в РФ становить 100-120 доларів за тисячу кубометрів, що у 8-9 разів дешевше вартості газу в країнах Європи.

«Та виручка, яку «Газпром» отримує (на зовнішньому ринку) дозволяє йому тримати ціни на рівні, який встановлює держава всередині Росії», - сказав він.

Язєв зазначив, що якщо Росія видобуває майже 600 мільярдів кубометрів газу в рік, то приріст запасів становить 650-700 мільярдів. кубометрів щорічно.

«У найближчі роки виснаження запасів не варто очікувати», - підкреслив він.

Президент товариства додав, що в цілому розвідані запаси становлять 48 трильйонів кубометрів газу, що дозволяє говорити про наявність газу як мінімум на 80 років. Причому, не враховуючи приросту запасів», - додав він.

За його словами, ГТС РФ розрахована на транспортування 650 мільярдів кубометрів в рік, і в зв'язку з планами збільшити видобуток до 1 трильйона кубометрів в рік необхідно будувати нові газопроводи.

«Це дуже дорого. У газовому бізнесі транспортування газу відносно дорожче, ніж сам видобуток», - сказав він.

За його словами, питання модернізації ГТС Росії дуже актуальне.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua