"Росія хоче сиру"

19 квiтня 2012

ДОМОВЛЕНОСТІ

Поставки продукції до сусідів поновлюють три із семи українських заводів

Міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко на брифінгу в Москві повідомив, що ці заводи — ПП КФ «Прометей» (Чернігівська область), АТ «Пирятинський сирзавод» (Полтавська область) і ТОВ «Гадячсир» (Полтавська область), які пройшли перевірку Росспоживнагляду.

«Ухвалено рішення, яке залежало від влади обох держав. Виписані вимоги до виробника, і ми сказали, що обмеження при дотриманні цих вимог до поставок продукції до РФ знято», — сказав він, додавши, що далі справа за виробником, який має здійснювати відповідний контроль за якістю.

Українська ж сторона гарантуватиме виконання плану заходів виробниками, контролюючи окремо кожну партію сиру, яка відправлятиметься на російський ринок. Окрім цього, сторони домовилися ввести відеоспостереження за всіма етапами виробничого процесу та маркування.

«Найближчим часом ми надамо Росспоживнагляду перелік лабораторій, які мають європейську акредитацію, перелік їх устаткування, кваліфікацію співробітників і приймемо узгоджене рішення щодо цих лабораторій», — сказав міністр. Сертифікати, видані такими лабораторіями, визнаватимуться російською стороною. Також встановлено перелік критеріїв, за якими здійснюватимуть перевірку сирів.

За словами Петра Порошенка, сторони чітко дотримуються домовленості щодо вирішення питань, пов’язаних із постачанням сиру. Тож для забезпечення російського споживача якісною, надійною і смачною продукцією буде проведено весь комплекс заходів.

«Ми продемонстрували абсолютно схожі підходи до розв’язання цієї проблеми. Було взято абсолютно чіткі і конкретні терміни для реалізації напрацьованих нами програм — розбіжностей немає», — передає слова міністра УНІАН.

П. Порошенко також зазначив, що Росспоживнагляд продовжить перевірки українських виробників сирів, яким заборонено експорт продукції до РФ. Наступного тижня «Дубномолоко» має прийняти відповідну делегацію російської сторони. Після того як Україна буде готова прийняти інспекції на інших підприємствах, туди також прибудуть російські фахівці. За словами Петра Порошенка, у відновленні експорту українського продукту зацікавлені як Україна, так і Росія (сири становлять 20% від усього експорту українського АПК).

У свою чергу голова Росспоживнагляду Геннадій Онищенко повідомив, що три вищезазначені підприємства поставляли 60% всього обсягу сиру з України на російський ринок. Відповідаючи на запитання про конкретні терміни відновлення поставок, він сказав: «Тоді, коли буде запущено виробництво. Поки що все стоїть». За словами російського посадовця, перша партія, яка буде виготовлена, перед тим як потрапити на митну територію сусідньої держави, перевірятиметься на вміст рослинної олії.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua