Міністерство культури України висловлює своє занепокоєння незаконними діями російської окупаційної влади щодо Національного заповідника «Херсонес Таврійський». Про це йдеться у заяві, поширеній прес-службою відомства.

1 серпня прес-служба Кремля повідомила, що президент Росії Володимир Путін доручив внести пам’ятки і території Національного заповідника «Херсонес Таврійський»  до Єдиного державного реєстру об’єктів культурної спадщини народів РФ.

Через це українське Міністерство культури наголошує: тимчасово окупована територія Криму є невід’ємною частиною  України, на яку поширюється чинність її Конституції та законів. Відповідно до статті 5 Закону «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», на РФ як на державу-окупанта у повному обсязі покладається відповідальність за охорону культурної спадщини на тимчасово окупованій території відповідно до норм і принципів міжнародного права. Тому рішення російської влади включити  «Херсонес Таврійський» до державного реєстру об’єктів культурної спадщини Росії є протиправним, йдеться у заяві Мінкультури. Там також  наголошують, що заповідник «Херсонес Таврійський» у 2013 році було внесено до Списку об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО  як український.  Мінкультури попереджає російську окупаційну владу про її повну відповідальність перед світовою спільнотою за збереження цілісного комплексу Херсонеса як об’єкта всесвітнього культурного надбання.

У МЗС України  рішення Кремля щодо Херсонеса також назвали незаконним, таким, що свідчить про «ігнорування російською стороною принципів і норм міжнародного права». «У контексті тимчасової окупації Росією Автономної Республіки Крим та Севастополя це рішення російської сторони не може сприйматися інакше, як спроба привласнити культурну спадщину України», — наголошено у заяві МЗС України.

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»