"Розблокована нерухомість"

Віталій ЮРКІВ
16 червня 2012

НОРМОТВОРЧІСТЬ 

Ринок оцінки майна запрацює за старими правилами

Віталій ЮРКІВ
для «Урядового кур’єра»

Після втручання Прем’єр-міністра Миколи Азарова і справедливого обурення громадськості Фонд держмайна і Міністерство юстиції скасували  свої рішення щодо оцінки вартості нерухомості, що призвела до монополізації ринку та встановлення на ньому невиправдано високих цін.

«На засіданні Кабінету Міністрів ми обговорили питання оцінювачів нерухомості. Воно для суспільства виявилося резонансним. Були пролобійовані зміни до закону, тому він пройшов усі інстанції. На їхній підставі було видано накази Мін’юсту і ФДМУ. Як наслідок, вузьке коло людей отримало монопольне право (12 компаній із діючих 9 тис. – Авт.) проводити оцінку, через що відбувся аномальний сплеск цін на ці послуги. Ми виправимо цю ситуацію», — зауважив Микола Азаров.

Реакція голови Фонду держмайна Олександра Рябченка була миттєвою. У той же день він зібрав прес-конференцію, на якій озвучив радісну для оцінювачів звістку: «Я підписав накази, що скасовують усі попередні документи, якими запроваджувалася особлива система оцінки об’єктів для оподаткування. Усі люди, які до 1 січня одержали дозвіл і проводили оцінку об’єктів нерухомості, а тепер пишуть листи, що у них забрали таку можливість, працюватимуть. Ми їм повертаємо це право. Автоматично. Те, що вони робили в травні або в квітні зможуть робити і тепер».

Крім того, він пообіцяв, що Фонд ініціюватиме перед урядом скасування законів про введення особливого виду оцінки — «оцінки для оподатковування».

«Ситуація така, що інституціонально сфера оцінки не готова до запровадження цих норм, і ми вирішили ініціювати скасування законів і норм, що забезпечують спеціальну оцінку для оподатковування. Потрібно скасувати цей вид оцінки. Сьогодні не час — держава однозначно не готова», — констатував О. Рябченко.

Нагадаємо, що за короткий час дії нині відмінених наказів вартість  виконання оцінки нерухомого майна у Києві зросла до  4—5 тис. грн  (була — 400—500 грн), а також збільшилися терміни укладання угод купівлі-продажу.

За даними агентства нерухомості SV Realty консалтингової компанії SV Development (обидві — Київ), введення нових правил на ринку оцінки, крім більш ніж 10-кратного зростання вартості проведеної оцінки нерухомості, призвело б до додатково встановленої триразової плати останніми за виїзд. Так, зокрема, вартість виконання оцінки котеджу площею майже 300 кв. м, яка раніше становила приблизно 800 грн з виїздом, згідно з новими тарифами оцінювачів держреєстру, коштувала б майже 15 тис. грн, якщо ж організувати виїзд, то — 45 тис. грн.

Включені в держреєстр 12 компаній раніше на ринку оцінки не працювали і були створені практично в один і той же час з різницею 10—12 днів.

Учасники ринку, які  займаються питаннями оцінки, були почуті урядом. Його реакція на цю ситуацію була миттєвою — ринок працюватиме за старими правилами. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua