"Роздуми ціною здоров’я: коли держава відновить реабілітацію застрахованих осіб"

18 вересня 2020

Під час роботи круглого столу

17 вересня відбувся круглий стіл на тему «Відновлення реабілітації застрахованих осіб коштом Фонду соціального страхування України». Ініціаторами виступили профспілки та представники громадських організацій людей з інвалідністю, що постраждали від законодавчої ініціативи. Це питання вже неодноразово піднімали публічно, щоправда без результатів.

Завданням круглого столу було визначити чіткий механізм вирішення проблеми на державному рівні. В обговорені взяли участь заступник міністра соціальної політики Євген Котик, голова Комітету з питань здоров’я нації Максим Радуцький, народний депутат України, представник ФПУ у парламенті Сергій Рудик, представник комітету з питань бюджету Любов Шпак, представники правління та виконавчої дирекції ФССУ, керівники реабілітаційних та оздоровчих закладів, науковці, представники МОЗ, Мінекономіки. На жаль, до діалогу не вдалося залучити комітет з питань соціальної політики та Міністерство фінансів, хоча участь цих державних органів у вирішенні цього питання – важлива. 

Нагадаємо, що у зв’язку з карантином, Законом України №553-IX від 13 квітня 2020 року видатки Фонду були призупинені, застраховані особи, інваліди праці, люди після перенесених виробничих травм, інсультів, інфарктів, черепно-мозкових травм, операційних втручань, втратили змогу проходити планову реабілітацію. Натомість реабілітація коштом Мінсоцполітики продовжується, не дивлячись на карантин. Державна сторона мотивує припинення видатків Фонду соціального страхування економією коштів на боротьбу з COVID-19. Щоправда, розмір зекономлених на реабілітації коштів – мізерний, а от збитки, як зазначають експерти, будуть величезні – підвищення рівня інвалідизації, збільшення видатків по лікарняним та повній втраті працездатності. 

Ініціаторами круглого столу виступили профспілки та представники громадських організацій людей з інвалідністю, що постраждали від законодавчої ініціативи.

ВІДЕО З КРУГЛОГО СТОЛУ ДИВІТЬСЯ ТУТ

«За рік по Києву фіксується 10 тисяч інсультів. Летальність від ішемічного інсульту – 15%, від гемарогічного 42%. З 10 тисяч більше 2-х тисяч помирають, лише1 тисяча ‒ повертаються до роботи. 7 тисяч людей інвалідизуються. Серед цих семи тисяч хворих, частина ще може повернутися до роботи, частина потребує особливої медичної допомоги. І цих людей позбавляють можливості на реабілітацію. Якщо ми так будемо жити, що ми матимемо найближчим часом? У нас буде постійне збільшення інвалідизації, а значить, постійні витрати з бюджету на виплати. Відсутність реабілітації для хворих після інсульту – означає повторний інсульт. Це велика біда ‒ медична і соціальна. І це все обернеться проти держави» ‒ розповідає Марія Прокопів, доцентка федриневрології НМУ ім. О. О. Богомольця, експерт з неврології департаменту охорони здоров'я КМДА. 

На кону – здоров’я 40 тисяч людей, які не дивлячись на карантин потребують лікування.

Представники державної сторони коментують, що така ситуація з блокуванням виплат Фонду сталася через карантин, який видався довшим ніж планувалося і дійсно потребує вирішення. 

«Реабілітація важлива для збереження здоров’я людей. Але так сталося, що через пандемію видатки припинили, їх довелося перекинути для вирішення інших проблем, виплат медичним працівникам, які знаходяться в групі ризику. Ця проблема не єдина, з якою ми зіткнулися через пандемію. Звісно, питання поновлення реабілітації потрібно вирішити і ми докладемо усіх зусиль, колеги з бюджетного Комітету в свою чергу вже працюють над врегулюванням цього питання», ‒ прокоментував голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Максим Радуцький. 

Народний депутат Сергій Рудик в свою чергу зауважив, що причина проблеми з видатками не лише у пандемії: «На мою думку, усі формальності, які наразі пов’язані зі зняттям обмежень є або від відсутністі політичної волі, або від того, що хтось з кимось зводить рахунки. Бо коли Слугам потрібно виділити 35 мільярдів на дороги, ніхто не питає, скільки медичних закладів забезпечено необхідним обладнанням і наскільки медики захищені. Сьогодні вже 17 вересня, вчора засідав Комітет з питань бюджету, якби було бажання, вже давно б розглянули і проголосували. Подивіться, як швидко та активно колеги депутати голосують за президентські ініціативи. Для вирішення проблеми потрібно, щоб на наступному тижні Комітет з бюджетних питань розглянув питання відновлення видатків на реабілітацію і відповідний законопроєкт зайшов на сесію. Я зі свого боку обіцяю проінформувати всіх депутатів про важливість голосування за відновлення видатків ФССУ», ‒ прокоментував ситуацію Сергій Рудик. 

Відновлення реабілітації не потребує пошуку коштів з держбюджету, ці кошти передбачені у Фонді, але потрібно внести відповідний законопроєкт, який розблокує ці видатки. Більш того, таких законопроєктів уже декілька, питання лише в часі, адже розгляд може тривати довго. Один з законопроєктів поданий за ініціативи Галини Третьякової, передбачає відновлення виплат одноразової допомоги та страхових витрат на медичну та соціальну допомогу, але про відновлення реабілітації в ньому знову ж таки ‒ ні слова. Хоча під час дискусії заступник міністра Євген Котик зауважив, що законопроєкти готуються, їх декілька і питання відновлення статті видатків на реабілітацію обговорюється. 

«Коли приймалися зміни до держбюджету і обмежувались певні виплати, ми не прогнозували, що ситуація набере такого масштабу. Усі думали, що карантин закінчиться до літа. Але ми докладаємо усіх зусиль, щоб вирішити питання з поновлення видатків. Наразі вже є чотири законопроєкти і Міністерство соціальної політики з профільними Комітетами працює над ними, щоб вони були якісні, враховуючи коментарі Міністерства фінансів у тому числі. Один з законопроєктів №3692 вже готують до другого читання, і розглядається питання про те, щоб внести в законопроєкт поправки про розблокування видатків, у тому числі на реабілітацію», ‒ розповів Євген Котик, заступник міністра соціальної політики України. 

Представники державних органів та всі учасники круглого столу в один голос говорять, що видатки потрібно поновити. Щоправда, часу відтягувати вирішення цього вкрай важливого соціального питання, як це часто буває у законодавчих процесах – немає. За результатом круглого столу прийнято рішення протягом декількох днів офіційно звернутися до Комітету з питань бюджету, як профільного з цього питання, та до Комітету з питань соцполітики з проханням винести питання відновлення реабілітації на розгляд під час засідання Комітетів, внести статтю про відновлення реабілітації у законопроєкт та прийняти його найближчим часом. Ініціатори круглого столу налаштовані рішуче і готові піднімати питання на державному рівні у профільних структурах, доки проблему не буде вирішено.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua