"Розкіш боргів нам не по кишені"

10 серпня 2015

Віце-прем’єр-міністр Валерій Вощевський закликав обласних керівників усіх рівнів взяти під особливий контроль стан  розрахунків за спожиті енергоносії. Про це він заявив на нараді з керівниками ОДА, що відбулася у Хмельницькому, повідомляє прес-служба віце-прем’єра.

«Енергетика — зона особливої уваги, тому дуже прошу керівників усіх рівнів передусім взяти під контроль стан розрахунків за енергоносії», — сказав Валерій Вощевський. За його словами, пройти цю надзвичайно складну зиму — нелегке завдання. «Маю надію, що ми з ним впораємося і це завдання виконаємо», — наголосив урядовець, звертаючись до голів ОДА.

За словами віце-прем’єр-міністра, шість областей — Вінницька, Тернопільська, Хмельницька, Чернівецька, Житомирська та Рівненська — мають за поточними розрахунками за електроенергію стовідсотковий показник. У цілому по країні він становить 92,4%.

Проте, як зазначив Валерій Вощевський, у згаданих областях дещо гірша ситуація з розрахунками за газ. Так Житомирська область заборгувала за спожитий газ понад 270 мільйонів гривень, Вінницька — 182, Рівненська — 116, Тернопільська — 64, Хмельницька — 103, Чернівецька — 58 мільйонів гривень. За словами віце-прем’єр-міністра, тенденція щодо збільшення боргів за спожиті енергоносії неприпустима. «Я думаю, що в цій ситуації ми таку розкіш собі дозволити не можемо», — наголосив він.

Валерій Вощевський зауважив, що за попередні роки борг України за газ становить 38 мільярдів гривень. Водночас на сьогодні Україні необхідно 1,5 мільярда доларів США для закачування 7 мільярдів кубів газу в підземні сховища. На його думку, важливо не лише забезпечити поточні платежі, а й почати розраховуватися за попередній період. «Ми маємо приблизно такі самі цифри боргів в електроенергетиці. Якщо 2014 рік ми закінчили на рівні 22,1 мільярда гривень боргу, то на сьогодні — 27,7 мільярда гривень, серед яких переважно борги Луганської і Донецької областей», — сказав віце-прем’єр.

Він також зазначив, що для забезпечення роботи українських ТЕС необхідно вивозити з Донбасу понад 1 мільйон тонн вугілля щомісяця, нині це вдається робити на рівні 600 тисяч тонн на місяць. «Зараз ми працюємо над тим, щоб брати вугілля з Донбасу, але не тільки. Вже вивантажили в порту Южний перші 80 тисяч тонн південноафриканського вугілля», — повідомив урядовець.

Уже відомо, що за дорученням Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка буде створено міжвідомчу робочу групу з питань підготовки до осінньо-зимового сезону. Її очолить Валерій Вощевський.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua