"Розширення ЄС: хто наступний?"

27 сiчня 2012

ЄВРОІНТЕГРАЦІЯ. На референдумі у Хорватії дві третини його учасників висловилися за вступ країни до ЄС. Тож тепер у європейській родині очікується поповнення: 1 липня 2013 року Загреб стане 28 членом Євросоюзу. Водночас багато хорватів скептично ставляться до ЄС, побоюючись втратити вистраждану незалежність і пригадуючи поганий досвід у Югославії, коли багато грошей із Хорватії йшло до менш заможних югославських республік. Також низька явка виборців – 47% свідчить, що євроентузіазм у Хорватії не такий уже й великий.

Яка країна увійде до ЄС наступною? У двері Євросоюзу стукають кілька країн. Найбільш підготованою кандидаткою вважають Ісландію, на вступ також претендують Туреччина, Чорногорія, Македонія. На Балканах також є чотири потенційних кандидати: Албанія, Боснія-Герцеговина, Сербія і Косово.

Водночас на мапі Європи існують країни, які не є ані кандидатами, ані потенційними кандидатами на вступ до ЄС. Але вони мають європейські прагнення. Це – 6 країн-учасниць Східного партнерства: Україна, Молдова, Білорусь, Грузія, Вірменія, Азербайджан. У рамках Східного партнерства Євросоюз допомагає сусідам на сході проводити реформи, наближатися до ЄС. При цьому Брюссель не обіцяє цим країнам членський квиток у європейському клубі, однак і не виключає цієї перспективи.

Copyright © 2012 euronews



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua