"Розслідування злочинів проти Майдану може зупинитися"

Тетяна БОДНЯ
18 лютого 2016

У ніч на 19 лютого 2014 року планувалося максимально застосувати насильство до протестувальників. А для протидії активістам Майдану було узгоджено спільну діяльність правоохоронців з «тітушками». Про це на брифінгу щодо результатів досудового розслідування злочинів під час Революції гідності про події 18—19 лютого 2014 року в місті Києві заявив заступник начальника Головного слідчого управління, начальник управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури Сергій Горбатюк. Розповідаючи подробиці того, що сталося, він наголосив: уже невдовзі розслідування цих справ може зупинитися.

«Для протидії цим протестним акціям було залучено велику кількість правоохоронців і узгоджено їхню спільну діяльність, а також діяльність «тітушок», яких теж озброювали. Вони мали спільно вчиняти насильницькі дії проти протестувальників», — зазначив він.

За словами Горбатюка, представникам правоохоронних органів тоді роздали мисливські набої.

«При цьому в злочинний спосіб представникам правоохоронних органів, зокрема «Беркуту» і внутрішнім військам, роздали мисливські набої, які категорично заборонено для використання в правоохоронних органах, і їх застосовували в тих помпових рушницях, які були на озброєнні у правоохоронців, хоча вони мали використовувати гумові кулі», — зазначив він. Начальник управління спеціальних розслідувань повідомив, що на озброєння було надано і спецзасоби посиленої дії, які надійшли з Російської Федерації протиправним способом, — вони не пройшли експертизи, окремі з них, за висновками експертиз на даний час, справді містили дуже шкідливі речовини, які у жодних спецзасобах у світі не використовують.

«У січні на замовлення Міністерства внутрішніх справ як гуманітарну допомогу було поставлено спецзасоби посиленої дії, — пояснив Сергій Горбатюк. — Це світлошумові, газові гранати, гранати подразнюючої дії».

Сергій Горбатюк підкреслив, що був план максимально застосувати насильство щодо протестувальників, не зупиняючись перед спричиненням вогнепальних поранень, смертей для того, щоб змусити людей захищати своє життя та здоров’я. Фактично провокували ситуацію, яка б дала підстави для оголошення антитерористичної операції, повної «зачистки» Майдану та припинення мирних акцій протесту. Заради цих цілей вирішили не жаліти ні протестувальників, ні правоохоронців, очікуючи жертв з обох боків.

«Слідство чітко встановило, що передбачених законодавством підстав для оголошення цієї антитерористичної операції не було, тому вона незаконна і злочинна», — наголосив керівник управління спеціальних розслідувань.

Використовуючи цю операцію як привід, тодішні керівники правоохоронних органів створили спеціальний штаб, координуючи дії силовиків і «тітушок». Правоохоронці за планом мусили відтіснити протестувальників з Майдану вулицею Михайлівською на Михайлівську площу, а там їх чекали «тітушки», які, застосовуючи вогнепальну зброю, мали розігнати людей.

За його словами, в організації незаконних розгонів мирних протестів 18—19 лютого в Києві підозрюють 10 вищих посадових осіб. Загалом за вчинення злочинів 18—19 лютого в Києві під вартою перебувають 6 осіб, уточнив він.

За результатами розслідування повідомлено про підозру Віктору Януковичу, а також керівникам правоохоронних органів (СБУ, МВС, прокуратури, столичної міліції, УСБУ у Києві і Київській області).

Водночас Сергій Горбатюк зазначив, що з 1 березня подальше розслідування цих справ може зупинитися. Адже саме з цієї дати набере чинності закон про створення Державного бюро розслідувань, а органи прокуратури автоматично втрачають повноваження щодо ведення слідства.

«Аби ця робота не зупинилася в штучний спосіб, звертаюся до Верховної Ради: залишилося три сесійних дні, у закон про ДБР зміни не вносяться. Якщо їх не внести, то вся та проведена робота, яка має бути зроблена з метою встановлення істини і притягнення до кримінальної відповідальності винуватих осіб, 1 березня може зупинитися», — сказав Горбатюк. За його словами, зараз під вартою перебувають 5 «тітушок», причетних до злочинів під час Революції гідності. Стосовно ще одного вже ухвалено вирок.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua