"Рух наосліп нікуди не приведе"

17 жовтня 2015

На початку жовтня географічний факультет столичного Шевченкового університету зібрав у себе учасників міжнародної науково-практичної конференції «Стратегія розвитку національного туризму і його кадрове забезпечення», присвяченої 25-річчю кафедри країнознавства й туризму та заснуванню сучасної туристської освіти в Україні.

Представники відповідних кафедр вишів та практики туризму за «круглим столом» вели мову про стан вітчизняної туристсько-рекреаційної індустрії та підготовку фахівців для неї. Майже всі доповідачі були одностайними в тому, що царина, яка повинна збагачувати бюджети всіх рівнів, унаслідок передовсім важко пояснюваної державної політики переживає далеко не кращі часи. Ліквідація профільного органу центральної виконавчої влади унеможливила зокрема розробку державної програми розвитку туризму і курортів бодай на наступних п’ять років, контроль за діяльністю туроператорів та тура∂ентств (таких в Україні понад 5 тисяч, з-поміж яких є не лише потенційні шахраї) тощо.

За роки незалежної України освітяни-туризмологи (у державі 109 кафедр) ніколи не чули офіційних закликів від влади взяти участь у розробці відповідних програм. Понад те — ігнорують пропозиції науковців зважати на результати багаторічних досліджень та конкретні пропозиції, що є результатом аналізу діяльності та досвіду країн, які посідають верхівку світового туристського Олімпу.

Поодинокими промінчиками світла слід вважати цьогорічні звернення відповідних структурних підрозділів Закарпатської та Тернопільської облдержадміністрацій до науковців із проханнями долучитись до розробки стратегії розвитку туризму та курортів цих регіонів.

Мінорними були й доповіді керівників знаних турфірм, які занепокоєні можливим скасуванням ліцензування туроператорської діяльності. Схоже, чиновників не навчив досвід як зарубіжний, так і вітчизняний.

Новопризначений керівник відділу з розвитку туризму Мінекономіки І. Ліптуга (нині — «керівник українського туризму») запевнив автора, що до туризмологів «дослухатимуться». Є сподівання, що крига скресне.

Ігор ВИННИЧЕНКО,
доцент Київського національного університету
імені Тараса Шевченка для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua