"Руйнівні урагани приручать рівняни?"

Інна ОМЕЛЯНЧУК
21 листопада 2012

ВИНАХІД. У Малій академії наук Рівного сконструювали модель приладу, який зменшує руйнівну силу ураганів. Ноу-хау схоже на циліндр і складається з двох частин — горизонтальної і вертикальної, а всередині має систему вентиляторів.

 Керівник групи розробників приладу професор Рівненського державного гуманітарного університету Віктор Бернацький стверджує: його можна назвати пристроєм для самознищення ураганів. Адже він приводиться в рух ураганом та одночасно гасить його. При цьому додаткових джерел енергії застосовувати непотрібно.

Винахід запатентували в Україні. Один із його авторів, тоді ще школяр Борис Левковський, став призером Всеукраїнської наукової конференції. Пізніше він презентував пристрій на Міжнародній конференції молодих учених у Голландії. Одразу після презентації до нього підійшли представники США й запропонували надрукувати цю розробку в журналі, що виходить при Сенаті США. Американцям є від чого захищатися, тож за кожне ноу-хау вони хапаються, як за рятівну соломину. Рівненські винахідники переконані, що їхня новинка, як і попередні, стане в пригоді й місцевим господарникам:

— Ми вже розробили прилад для очищення стічних вод біля невеликих населених пунктів, який використовує енергію вітру; прилади, що забезпечують сонячною енергією будинки та прилади бачення в нічний час, — каже директор Малої академії наук Олександр Андрєєв.

Ідей і конкретних розробок, як бачимо, вистачає. Єдине, чого бракує, щоб вони стали серійними, — грошей. Втім, «підкорювачам урагану» обіцяє матеріальну підтримку обласна влада: ліпше ж бо попередити біду, ніж витрачати мільйони на ліквідацію її наслідків.

Хто встигне першим — американці чи українці? Адже урагани в Україні, коли столітні дуби ламаються, неначе сірники, а міські вулиці перетворюються на водні канали, теж уже не рідкість. Цього літа, лише за попередніми оцінками, урагани «вдарили» по Україні на 70 мільйонів гривень.

— Глобальне потепління, яке наступає катастрофічно швидкими темпами, прискорює всі природні процеси: те, що раніше змінювалося століттями, тепер відбувається за кілька десятиліть, — каже завідуючий кафедрою гідромеліорації Національного університету водного господарства та природокористування Анатолій Рокочинський. — Тож сама природа просто не встигає пристосовуватись до таких швидких змін і реагує відповідно. Єдина втіха для українців: смерчі таких масштабів, як в Америці, нам не загрожують. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua