"Румунська стрічка «Поза дитини» виграла «Золотого ведмедя»"

18 лютого 2013

РУМУНСЬКИЙ ТРІУМФ. Румунський фільм Pozitia copilului (Поза дитини) про деспотичну матір, яка використовує своє положення у суспільстві, аби врятувати сина від в’язниці, виграв у суботу «Золотого ведмедя» за найкращу стрічку Берлінського кінофестивалю.

«Ідея фільму виникла з дискусії із моїм сценаристом щодо наших стосунків із матерями. З цього все й почалося. Далі довелося долучити нашу уяву», – каже Калін Пітер Нецер, режисер.

Акторка Лумініца Ґеорґіу зіграла у стрічці головну роль – матері. 60-річна жінка намагається підкупом задобрити сім’ю загиблого малюка, якого збив її син. Ґеорґіу вже знімалася у стрічці іншого румунського режисера Крістіана Мунджіу про нелегальні аборти «4 місяці, 3 тижні, 2 дні». Це був перший румунський фільм, що отримав «Золоту пальмову гілку» Каннського кінофестивалю у 2007 році.

Гран-прі журі «Берлінале» отримала боснійська стрічка режисера Даніса Тановича «Епізод із життя збирача заліза» про життя циганської сім’ї. Срібного ведмедя за найкращу чоловічу роль віддали акторові цього ж фільму Назіфу Мужичу.

«Ця нагорода – не лише повідомлення для Боснії, це також послання для усіх ромів у світі. Те, що сталося з нами, те, що зображено у стрічці, не повинно більше ні з ким статися. Тому ми і зняли цей фільм», – розповідає актор-аматор Мужич.

«Срібного ведмедя» за найкращу жіночу роль віддали Пауліні Ґарсії, що зіграла у іспансько-чилійській стрічці «Глорія».

А от Україна на цьогорічному «Берлінале» була представлена лише у позаконкурсній програмі. На показ виставили стрічку Олександра Довженка «Земля» у музичному супроводі гурту «Даха-Браха».

На врученні нагород 63-го Берлінському кінофестивалю побував і кореспондент Євроньюз:

«Румунський фільм отримує «Золотого ведмедя» вперше. Після міжнародного успіху режисера Крістіана Мунджіу – це ще один доказ того, що фільми з Румунії із сильними історіями і далі завойовують прихильність журі міжнародних фестивалів».

Copyright © 2013 euronews 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua