"Сагайдачний перебрався на схід"

Володимир ГАЛАУР
25 липня 2015

У Харкові з’явився пам’ятник Петрові Сагайдачному.  Раніше цей монумент прикрашав  одне з міст Криму. А після того  як окупаційна влада півострова майже рік тому знесла монумент, його на офіційне  прохання  харків’ян перевезли в їхнє місто. 

Як розповів заступник Харківського міського голови Ігор Терехов, пам’ятник Петрові Сагайдачному — гетьманові Війська Запорозького, кошовому отаману Запорозької Січі та організаторові походів проти Кримського ханства та Османської імперії було встановлено у севастопольській бухті Омега 2008-го до 225-річчя заснування міста. Бронзовий монумент на високій колоні з граніту і мармуру виконав відомий український скульптор Володимир Луцак. 

Cамопроголошена влада Криму знесла пам’ятник, який нібито не відповідав духу й історії Криму. Тоді Харківський міський голова Геннадій Кернес звернувся до виконуючого обов’язки губернатора Севастополя Сергія Меняйла із проханням передати пам’ятник Сагайдачному Харкову, і монумент доставили в місто. Його встановили  у сквері на Червоношкільній набережній. Пам’ятник-переселенець облицюють гранітом, упорядкують навколо нього територію та встановлять підсвічування.

«Ми вирішували питання розміщення цього пам’ятника на містобудівній раді, радилися з кращими архітекторами Харкова, щоб знайти  для нього підходяще місце. Цього року на День міста, який харків’яни відзначають у другій половині серпня, його урочисто відкриють», — зазначив Ігор Терехов.

Схвалюють ініціативу міської влади щодо переселення пам’ятника й   жителі та гості Харкова. «Гетьман Сагайдачний — це наша історія, — каже киянин Володимир. — Наприклад, у Києві є пам’ятник Богданові Хмельницькому , а в Харкові  буде Сагайдачному. Думаю, це добре».



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua