"Салют на честь Дракона"

Лариса КОНАРЕВА
24 сiчня 2012

СХІДНІ ТРАДИЦІЇ

Понад мільярд людей зустріли Новий рік за місячним календарем як свято… Весни

Уже другий день ми живемо в рік Дракона. Вшанування символу нації, а саме так ставляться китайці до дракона, триватиме цілий тиждень, який в народі називають золотим. Це й зрозуміло: люди не працюють, а лише тринькають гроші на подарунки та розваги! До речі, китайці витрачають у ці дні більше, ніж увесь світ разом під час новорічно-різдвяних свят. За прогнозами економістів, цього року китайці можуть вийти на перше місце, обігнавши Японію, за обсягом продажу предметів розкоші і товарів класу люкс, адже як новорічні подарунки тут найчастіше купують золото і діаманти.

Китайські дайвери у рік Дракона почуваються у своїй стихії. Фото з сайту bigpicture.ru

На Сході вважають, що священний дракон приносить удачу і щастя. Він єдиний міфічний персонаж і найбільш шанований серед дванадцяти символів китайського зодіаку, тож і наділений фантастичними якостями. Дракон може повзати, літати, плавати і пірнати, ставати великим і маленьким, може бути невидимим, може створювати вітер і дощ. Втім, він скоріше не монстр, а добрий і мудрий покровитель, захищає і допомагає. Китайці впевнені, що діти, народжені в цей рік, стають сильними й успішними, тому й очікують цього року бебі-буму. Навіть дівчатам-драконам прогнозують кар’єрні вершини.

Святкування Нового року у східних країнах відбувається, як і всюди: із відвідинами численної рідні, щедрими застіллями і феєрверками, можливо, більш гучними і вишуканими. Щорічно кожна родина до свята Весни робить запаси піротехніки, тож потім тиждень по дворах і на вулицях гримлять різнокольорові салюти, які із задоволенням запускають і старі, і малі. А ще китайці купують червону нижню білизну: вважається, що вона приносить удачу, особливо тим, хто народився в рік Дракона.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua