"Саміт НАТО: коли і як виведуть війська з Афганістану "

22 травня 2012

ПРОТИСТОЯННЯ. Афганістан – до і після виведення військ НАТО – був основною темою обговорення на саміті Північноатлантичного альянсу. Його учасники домовилися щороку спільно виділяти понад 4 мільярди доларів на становлення афганських сил безпеки. Це фінансування триватиме до 2014 року, коли Афганістан залишить останній солдат міжнародного контингенту ISAF.

Франція виведе свої війська з країни на два роки раніше.

«Рішення про виведення військ давно прийняте. Для одних наших союзників це станеться 2014 року. Інші це вже зробили. Ми вирішили вивести війська до кінця 2012 року. Не думаю, що є сенс вести мову про якісь компенсації з нашого боку», – заявив французький президент Франсуа Олланд.

Значно менше ясності в питанні: яким чином будуть виводити війська. Адже найлегший маршрут через Пакистан заблокований з листопада, коли в результаті авіаударів американців помилково були вбиті пакистанські солдати.

«Президент Пакистану Зардарі висловив надію, що це питання можна вирішити. Ми не розраховували на те, що рішення щодо дозволу доставки вантажів буде досягнуте вже на цьому самміті. Про це було відомо ще до його початку. Але ми просунулися у цьому питанні», – повідомив президент США Барак Обама.

В обмін на розблокування маршрутів доправлення вантажів Пакистан вимагає від США вибачень за вбивство своїх військових та збільшення в 20 разів плати за транзит.

«Тепер, після того, як графік виводу військ з Афганістану узгоджений, партнери зосередилися на логістиці повернення міжнародного контингенту додому. Лідери НАТО усвідомлюють: якщо вдасться переконати Пакистан відкрити свої кордони для транзиту, це значно полегшить проблему. Однак поки що перемовини йдуть тяжко», – передає з Чикаго кореспондент euronews. 

Copyright © 2012 euronews 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua