" Саміт ЄС: Греція лишається у єврозоні"

24 травня 2012

БУТИ ЧИ НЕ БУТИ? Греція залишається у єврозоні, проте лише за умови, що країна й надалі скорочуватиме витрати. Про це заявили лідери ЄС після неформального саміту-вечері, що тривала понад 6 годин.

Водночас, експерти радять їм розробляти екстренний план дій у разі, якщо Греція таки вийде з зони євро. 

Такий сценарій може спричинити ланцюгову реакцію в інших країнах, отже ЄС всіляко намагається уникнути цього.

«Єврозона виявила справжню солідарність, виділивши разом з МВФ майже 150 млрд євро на підтримку Греції з 2010 року», – сказав голова Європейської Ради Герман ван Ромпей.

Водночас на саміті зійшлися дві протилежні ідеології виходу з кризи: німецький канцлер Анґела Меркель вважає, що треба економити, а новий президент Франції Франсуа Олланд каже, що слід стимулювати зростання. Зокрема, каменем спотикання стала ідея єврооблігацій.  

«Я поважаю точку зору мадам Меркель, коли вона каже, що єврооблігації самі по собі не є інструментом зростання, – говорить Франсуа Олланд. - Проте за певних умов вони можуть сприяти зростанню. Отже, наша дискусія триватиме».

Крім того, президент Франції заявив, що ситуація в Україні із увязненням Юлії Тимошенко «є проблемою».

Проте основну увагу учасники саміту приділили економічним питанням, – з Брюсселя передає кореспондент euronews: «Рішення ухвалюватимуть під час наступного саміту у червні. Після довгих дискусій цього разу стало очевидно, що учасники мають величезні розбіжності у позиціях. І у наступні тижні дебати набиратимуть обертів».  

Copyright © 2012 euronews



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua