"Саміт ЄС: не Грецією єдиною..."

31 сiчня 2012

ПОРЯТУНОК ЄВРОЗОНИ. Перший цього року саміт Євросоюзу не лишив часу на вітальні промови. Лідери 27 країн зібралися у Брюсселі вирішити життєво важливі питання. На початку 2012 року криза оточила європейську столицю з усіх боків. Найбільша небезпека наближається з півдня.

У Греції спливає час до неконтрольованого дефолту. Економіка Іспанії наприкінці минулого року ще більше наблизилася до рецесії. Португалії може знадобитися вже другий пакет допомоги. Криза дісталася лідерів: загрозу становить непомірний борг Італії і вже не еталонні рейтинги Франції.

Економіка Іспанії у 4 кварталі 2011 року втратила 0,3%. До рецесії країну наближає і статус лідера ЄС за рівнем безробіття. За останній триместр показник сягнув майже 23%.

Аналітики визнають: на збалансування економіки Іспанії піде чимало часу. Процес можна прискорити, якщо населенню вистачить сміливості впровадити структурні реформи, які зроблять процес більш динамічним.

Лякає швидкість, з якою до рецесії наближається Португалія. Ставки за 10-річними облігаціями країни злетіли до небачених висот, подолавши межу у 15%.

Країні може не вистачити грошей на обслуговування своїх боргів. Тоді без другого пакету допомоги не обійтися.

Тому головною темою нинішніх переговорів була не Греція, а узгодження нової фінансової угоди Євросоюзу для зміцнення євро.

Про неї з певними застереженнями говорив провідний депутат Європарламенту Гі Верхофстадт

«Вона (угода) не покладе край кризі з євро, бо там йдеться лише про фіскальну дисципліну. А якщо ви хочете подолати кризу євро, то треба також вирішити проблему солідарності, як нам поділити борговий тягар і понизити відсотки».

Премєр-міністр Люксембургу Жан-Клод Юнкер закликав розставити крапки над (і).

«Я би хотів, щоб Рада підтвердила остаточно, що альтернативи консолідації фінансової політики Європа не має. Зусилля треба також спрямувати на економічне зростання та робочі місця».

Кореспондентка Євроньюс Маргеріта Сфорца повідомляє:

«Переговори в Європейській раді просуваються повільно. 27 країн повинні погодити усі деталі фінансової угоди. Тим часом про Грецію говорили мало. Для цієї проблеми може бути скликано про: Європейс

Copyright © 2012 euronews

 

Більше на цю тему: Німеччина спровокувала боргову кризу в єврозоні?



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua