" Санкції проти РФ починають діяти"

Юрій МЕДУНИЦЯ
26 вересня 2015

Втілюючи в життя рішення Ради національної безпеки і оборони, уряд ухвалює рішення про заборону польотів російських авіакомпаній, насамперед «Аерофлоту» і «Трансаеро» в Україну. Таку заяву вчора зробив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк на тематичній урядовій нараді. Буде заборонено й транзитні польоти російських авіакомпаній через територію України, якщо рейси міститимуть товари військового призначення, подвійного призначення або російську військову живу силу.

Про відповідне рішення доручено повідомити російську сторону. «Нічого робити російським літакам з російськими триколорами в українських аеропортах», — цитує слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

У рішенні РНБО міститься й безпосередня заборона на використання російського програмного забезпечення. Йдеться зокрема про ПЗ  компанії «Лабораторія Касперського». Глава уряду доручив Державній службі спецзв’язку і телекомунікацій невідкладно скасувати оновлення програми, її придбання та використання в органах державної влади.

Арсеній Яценюк озвучив чітку вимогу всім органам виконавчої влади: компаніям, до яких застосовано санкції, заборонити участь у державних закупівлях, щоб вони не мали доступу до бюджетного ресурсу країни.

У рішенні РНБО, яке набуло чинності після указу Президента України, йдеться про застосування персональних санкцій до окремих суб’єктів Російської Федерації. «Перші кроки на цьому шляху вже здійснено, — зазначив Прем’єр. — І уряд наполягає на невідкладному застосуванні всіх санкцій, які визначені рішенням РНБО».

До санкційного комітету глава уряду звернувся з вимогою в постійному режимі моніторити виконання запроваджених санкцій. За необхідності слід буде змінити і додати до рішення РНБО  додаткові прізвища й компанії.

«Відповідальність за запровадження санкцій персонально лежить на керівниках центральних органів виконавчої влади і директорах державних підприємств. Керівники кожного органу виконавчої влади повинні забезпечити стовідсоткове виконання рішення Ради нацбезпеки і оборони», — підкреслив Арсеній Яценюк.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua