"СБУ ліквідувала 8 «конвертів»"

Олена ОСОБОВА
23 травня 2012

ЗЛОЧИН. На Луганщині правоохоронці припинили діяльність «конвертаційного центру», що дало змогу вивести з тіньового обігу майже 1 млрд грн фінансових ресурсів майже 50 підприємств. За словами керівника прес-служби управління СБУ в Луганській області Юлія Єременка, у Харкові «конверт» навіть мав свою «філію». Правоохоронці провели спецоперацію і затримали кур’єра з 1,7 млн грн готівкою.

Одночасно в офісах нелегальної структури вилучено документи та печатки 15 підконтрольних  тіньовикам  структур, реквізити та кліше підписів фізичних осіб, задіяних у протиправній схемі. Під арештом зараз й автомобілі представницького класу загальною вартістю понад $300 тис., які організатори «конвертаційного центру» придбали, легалізувавши злочинні доходи. Щодо осіб, причетних до протизаконної діяльності, Службою безпеки порушено кримінальну справу.

У відомстві переконані, що серйозною проблемою економічної безпеки є рівень управління грошовими потоками та здатність держави протистояти відтоку фінансових коштів у тіньову економіку. Наскільки це явище масштабне можна судити з такого: влітку 2011 року в Луганській області співробітники СБУ припинили діяльність нелегальної фінансової структури, яка спеціалізувалася на операціях з незаконного переводу в «тінь» безготівкових грошових коштів різних суб’єктів господарювання. Місячний обіг такого центру (у його роботі брали участь працівники двох банківських установ і навіть транспортування готівки здійснювалося інкасаторською машиною, що належить банку) перевищував 100 млн грн.

Загалом торік на Луганщині СБУ ліквідувала 8 конвертаційних центрів, що дало змогу припинити тіньовий обіг грошових коштів у сумі понад 1,2 млрд грн. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua