"Село мале, історія — велика"

Олександр ВЕРТІЛЬ
11 листопада 2015

Жителі і гості віддаленого поліського села Воздвиженське Ямпільського району на Сумщині урочисто відзначили 200-річчя  заснування населеного пункту та 164-ту річницю від дня народження видатного земляка громадського діяча богослова Миколи Неплюєва (1851—1908). Село хоч і маленьке, однак має багатолітню і розлогу історію. Добре відоме в Європі та світі насамперед таким унікальним духовним явищем як  Хрестовоздвиженське Трудове Братство.

Заснована дворянином Миколою Неплюєвим наприкінці 80-х років позаминулого століття, своєрідна комуна  існувала понад три десятиліття, аж доки в середині 1920-х потрапила під червоні жорна більшовицької ідеології. На її базі створили спершу артіль, потім колгосп, радгосп, радгосп-технікум — і всі вони були названі на честь Жовтневої революції.

Однак, на переконання вчених, країна сонця і справедливості, омріяна її засновником, стала неповторною суспільною моделлю, яка справила благотворний вплив на хід історії.

З нагоди пам’ятних дат у місцевому оновленому храмі відбулася архієрейська літургія, її учасники пройшли Хресною ходою до місцевого кладовища до могил братчиків та Миколи Неплюєва, де провели заупокійну літію. Біля в’їзних «Красних воріт» відкрито меморіальну дошку на честь Миколи Неплюєва та відомих уродженців і вихованців Трудового Братства. З-поміж них — учений-селекціонер Семен Черненко, художник-графік Микола Фурсей, настоятель Воздвиженського храму часів братства Олександр Секундов.

По-різному, але переважно трагічно склалися їхні долі. Так, з приходом більшовицької влади Олександра Секундова та його духовних побратимів двічі арештовували, аж доки наприкінці 1930-х років розстріляли. У Воздвиженському добре пам’ятають своїх відомих земляків та їхню духовну спадщину. Ось і того дня в музеї Миколи Неплюєва місцеві селяни і гості ознайомилися з оновленою експозицією, взяли участь у літературно-духовній зустрічі, спортивних змаганнях, інших заходах.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua