"Серед бестселерів — дитячий «Кобзар»"

Ліна ПАРТОЛЕНКО
11 грудня 2012

ЧИТАЄМО

Цьогорічний «Медвін» також запропонував велику кількість нових видань

Ліна ПАРТОЛЕНКО
для «Урядового кур’єра»

Ласі до літературних новинок кияни та гості міста мали нагоду цими днями відвідати передноворічний ярмарок «Медвін: Книжкова коляда». Щоправда, чи не найбільший павільйон міста «КиївЕкспоПлаза» розділили між собою кілька виставок, які організував «Медвін». На одному боці приміщення — «ЕкспоДентал-2012», присвячена стоматології, посередині розмістилися «Лялькова країна» і «Рукоділля. Подарунки до Різдва». Простір, який лишився, дістався «Книжковій коляді». Слід зазначити, що таке щільне розташування яток з різноманітною продукцією спричинило неабиякі незручності для відвідувачів.

Однак до справи. Цьогорічний ярмарок книжок «Медвін» позиціонувався передовсім як майстер-клас, завдяки якому міські жителі мали б навчитися святкувати цикл зимових свят. Для дітей також передбачалися театральні дійства з улюбленими героями казок. Цікавою для них була зустріч з Григорієм Фальковичем, який презентував збірку віршів «Про котів та про собак».

На Літературній кухні не тільки готували

На дорослому майданчику «Книжкової коляди» провідне місце посідала Літературна кухня. Особливий ажіотаж і увагу викликала телеведуча Ганна Гомонай та її донька Марічка, котрі готували сало з черемшею за старовинним рецептом невістки Івана Франка — Ольги Федорівни.

Брати Капранови, Антін Мухарський, Мар’яна Савка  спілкувалися з охочими подискутувати на злободенні літературні і медіа-теми. Крім цього,  було багато музики, народних танців, інших розваг. А от книжок… не вистачало.

Перша контрольна пробіжка між книжковими ятками невдала: дистанція виявилася занадто короткою. Серед відвідувачів, які прийшли поласувати новинками улюблених авторів і видавництв, відчувалося легке невдоволення. Втім, ті видавництва, які були, пропонували велику кількість нових видань, чим приємно вражали. Чи не найбільший вибір книжок – для дітей.

Скажімо, «Видавництво Старого Лева» представило такі новинки: «Зварю тобі борщику» Зірки Мензатюк, де авторка гумористично пише про кулінарні страви, і «Щоденник Славка Хоробрика» Оксани Радушинської, де хлопчик мріє стати міліціонером. Тримають позиції бестселерів дитячий «Кобзар» Тараса Шевченка і «Книга мого роду» Ірини Мацко (упорядник).

 На Літературній кухні відвідувачі виставки могли поспілкуватися з братами Капрановими та іншими знаменитостями. Фото з сайту vsiknygy.net.ua

Уперше видано працю Юрія Шевельова

«Теза» видала для дітей детективи та класику. Продавчиня Людмила зауважила особливе захоплення юних українців фантастикою, а найпопулярнішою книжкою назвала «Маргаритко, моя квітко» Крістіне Нестлінгер. «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» порекомендувала читати Валерія Шевчука «Птахи з невидимого острова» та «Три листки за вікном». Щоправда, не доїхали на «Медвін» «100 казок» упорядника Івана Малковича, якими представники видавництва дуже пишаються.

Надзвичайно великий вибір новинок запропонувало видавництво «Темпора». Продавець Сергій висловив своє найбільше задоволення щодо книжки Юрія Шевельова — «Нарис сучасної української літературної мови та інші лінгвістичні студії (1947—1953)». «Ця книжка в Україні досі не видавалася. Я рекомендую її прочитати, це суперматеріал», — повідомив він. Видавництва навчальної та науково-популярної літератури пропонували книжки за шаленими знижками. В цьому сегменті популярною цифрою стали 10 гривень.

Ті, хто зміг вдовольнитися асортиментом, в основному купували нові примірники на подарунок малечі. Тим більше, попереду святкування Андрія, Миколая, Різдва, Василя і найголовніше — Новий рік. Відвідувачі не обмежувалися літпродукцією і мандрували всім виставковим залом. А найчастіше зупинялися біля шоколаду, новорічних прикрас та виробів ручної роботи.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua