"Сезам реформ, відкрийся!"

Оксана ГОЛОВКО
2 жовтня 2015

Схоже, альтернативи потужному постмайданівському запитові вітчизняного суспільства не лише змінити декорації у «верхах», а, головне, докорінно переінакшити всю країну, перетворити її на справді європейську демократичну державу, де всі державні інституції слугують людині, таки не існує.

«Це ключова реформа, спрямована на регіональний розвиток. Процес іде, і я не знаю жодної людини, яка б не підтримувала ініційовані нами зміни», — сказав віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.

Майбутньому центру обіцяють роль провідника реформ. Фото надане прес-службою Мінрегіонбуду

Посадовець повідомив, що приміщення, де розташується Центр регіонального розвитку, було передано Мінрегіону за сприяння Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана, який є одним із палких ідеологів реформи.

«Це своєрідний «центр управління реформами», який має стати єдиним майданчиком для центральної влади, місцевого самоврядування, міжнародних партнерів і громадськості. Головна його мета — координація роботи регіональних офісів реформ, імплементація та адаптація міжнародного досвіду, експертна та законотворча експертиза», — зауважив Геннадій Зубко.

Як зазначив урядовець, уже відбулася фінансова децентралізація, конституційні зміни чекають свого затвердження у парламенті, готується пакет документів, завдяки яким якнайбільшу кількість повноважень буде передано територіям. 159 нових укрупнених громад беруть участь у цьогорічних місцевих виборах, у регіонах активно працюють 22 офіси підтримки реформи.

Дуже важливо, що в цих кардинальних державотворчих процесах ми відчуваємо підтримку і допомогу наших надійних партнерів, передусім з Ради Європи. Принагідно згадаємо спільний План дій РЄ для України на 2015 — 2017 рр., значну експертну роботу європейських колег, кошти, які передбачає надати офіційний Страсбург у рамках програми «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні» для підтримки офісів реформ.

Віце-прем’єр-міністр нагадав, що міністерство працює у партнерстві з міжнародними організаціями та урядами європейських країн.

У свою чергу керівник департаменту демократичних інститутів та врядування Генерального директорату з питань демократії Генерального секретаріату Ради Європи Альфонсо Зарді привітав ініціативу по створенню Центру регіонального розвитку.

«Нам потрібні найближчим часом істотні законодавчі зусилля для того, щоб передати на місцевий рівень все необхідне для врядування — ресурси, фінанси та інституційну підтримку. Водночас, отримавши ці інструменти, люди повинні зрозуміти, що цей процес належить їм самим, вони самі повинні йти вперед у цих перетвореннях. Думаю, Центр, який ми сьогодні відкриваємо, має відіграти роль провідника у цьому процесі», — зазначив Альфонсо Зарді.

Нагадаємо, раніше Євросоюз заявив про надання Україні допомоги у 90 мільйонів євро, яка має піти на реалізацію реформи децентралізації. Ці гроші мають бути скеровані на три напрямки: розвиток інфраструктури об’єднаних територіальних громад, допомога у розробці інвестиційних проектів регіонального розвитку, створення центрів з надання адміністративних послуг в об’єднаних територіальних громадах.

Завважимо, що безпосередню участь у церемонії відкриття центрального офіса взяли керівник департаменту демократичних інститутів та врядування Гендиректорату з питань демократії Генерального секретаріату Ради Європи Альфонсо Зарді та представник Генерального секретаря РЄ з координації програм співробітництва в Україні, голова Офіса РЄ в Україні Владімір Ростовські.

За словами пана Зарді, збудувати справжню демократичну країну можна, лише підтримуючи і розвиваючи місцеве самоврядування. Цілі реформи з децентралізації українське суспільство підтримує, трохи складніше з реалізацією запланованого, тож на часі наполеглива робота, спільні конструктивні дії влади і громад. Та головне — люди самі повинні зрозуміти, що без їхньої активної участі реальні зміни не настануть. Тож Центр регіонального розвитку якраз і має відіграти роль провідника новацій, координаційного центру демократичних перетворень.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua