"Шахта «Степова» запрацює в автоматичному режимі"

Наталія БІЛОВИЦЬКА
26 серпня 2011

ВУГІЛЬНА ГАЛУЗЬ. Нещодавно на шахті «Степова», що входить до складу ПАТ «ДТЕК Павлоградвугілля», запустили монорейкову підвісну дорогу (виробництво компанії «Ferrit» (Чехія), загальна протяжність близько 8 км). Проект коштує немалі гроші — понад 26,7 млн грн. Однак справа  варта того — нове обладнання забезпечує високий рівень безпеки гірницької праці. Конструкція дороги повністю виключає сходження рухомого складу з рейкової колії. Основна перевага монорейки в тому, що вона може працювати у виробках з кутом нахилу до 25-30 градусів, а вантажі можна доставляти  безпосередньо до вибою, виключаючи маневри на заїзді. Тож нова дорога дає змогу  скоротити час на проведення монтажно-демонтажних робіт, доставку людей і транспортування вантажів безпосередньо на робочі місця. Крім того, монорейка укомплектована різними пристроями, які суттєво полегшують працю робітників.

Загалом у рамках технічного переозброєння шахти на нове обладнання підприємство не пошкодувало близько 622 млн грн. За словами генерального директора «Павлоградвугілля» Артура Мартовицького, «Степова» — це вже практично нова шахта, яка стала передовим майданчиком з упровадження найсучаснішої вугледобувної техніки. Зокрема, на блоці № 2 створено новий виробничий комплекс. До нього входять, окрім монорейкової підземної дороги, струговий автоматизований лава-комплект для видобутку вугілля, дегазаційна установка й породний комплекс.

До речі, струговий комплекс, виготовлений світовим лідером з виробництва гірничо-шахтного устаткування — компанією Bucyrus DBT, «Степова» впроваджує першою в західному Донбасі. А струг дає змогу підвищити рівень безпеки праці шахтарів, тому що процес видобутку вугілля здійснюється в автоматичному режимі, без присутності людини безпосередньо в очисному вибої.

 Дегазаційна система допоможе знизити загазованість пластів і, зрозуміло, теж підвищить рівень безпеки на шахті. Ця установка включає в себе поверхневу вакуум-насосну станцію та трубопроводи дегазації, прокладені поверхнею, стовбуром і гірничими виробками. Загальна сума об’єкта — 13 млн грн.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua