"Шампанське вибирайте за корком!"

Ірина ПОЛІЩУК
21 лютого 2013

ТЕСТУВАННЯ. Зима багата на різноманітні свята. Тож алкоголь у цю холодну пору року ми купуємо значно частіше, ніж улітку. Не дивно, що питання безпечності і якості міцних напоїв як ніколи актуальне. Особливо це стосується улюбленого напою більшості жінок — вина ігристого, воно ж шампанське. Адже вибір його просто вражаючий. Тут тобі й дешевші вітчизняні напої, і в рази дорожчі іноземні. Оскільки дослідити якість всіх і відразу неможливо, експерти ДП «Укрметртестстандарт» закупили і перевірили вісім зразків напівсолодкого червоного та рожевого вина — «Артемівське» «Золота балка», «Крим», «Мускат ігристий рожевий», «Багратіоні», «Одеса», CRICOVA. Радує те, що, як стверджують результати тестування, всі вони виготовлені з винограду.

Поціновувачі цих ігристих напоїв упевнені, що найвишуканішим є брют, проте більшість українців традиційно віддають перевагу напівсолодкому.

— Вибираючи ігристе вино, потрібно враховувати, що його виготовляють двома різними способами: класичним методом шампанізації в пляшці, який триває не менш як 15 діб і розрахований приблизно на 30 днів. А також методом безперервної шампанізації в резервуарах, — розповідає начальник центру підтвердження відповідності та випробувань харчової продукції ДП «Укрметртестстандарт» Володимир Семенович. — Звичайний споживач не зможе відрізнити за кольором, запахом чи смаком, яким саме методом виготовлене ігристе вино. Проте потрібно розуміти, що класичне шампанське дорожче. В цьому випадку орієнтуватися можна по корку: в пляшці з резервуарним ігристим вином зазвичай використовують пластиковий. 

Згідно з ДСТУ, для класичного шампанського можна використовувати 13 сортів винограду, а для напою, виготовленого резервуарним методом, — 22. Тож кожен споживач вибирає саме те ігристе, яке вважає за потрібне. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua