"Шанс на краще життя"

Владислав КИРЕЙ
18 вересня 2012

СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ

 У Черкасах незабаром відкриється центр обліку бездомних громадян та осіб, які звільнилися з місць позбавлення волі

Ініціатором відкриття такого притулку виступила міська рада разом із благодійною організацією «Від серця до серця». Нині в приміщенні майбутнього центру тривають ремонтні роботи. Уже встановлено пластикові вікна, проведено опалення та змонтовано електричний котел.

Директор центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Тетяна Скляренко розповіла, що поява в обласному центрі такого притулку для безхатченків давно вже потрібна. Досі всі питання, пов’язані з безпритульними, вирішувалися лише частково. Приміром, у зимові місяці споруджували спеціальні пункти обігріву, де люди, які не мають даху над головою, могли зігрітися, скуштувати гарячої їжі, а також лишитися на ночівлю. Проте з потеплінням такі пункти згортають діяльність, хоча проблеми проживання у безхатченків нікуди не зникали.

Окрім ночівлі, їжі та медичного супроводу тут можна буде також одержати правову допомогу, зокрема у відновленні втрачених документів, а також консультації психолога, соціального працівника тощо. Загальна площа центру — 270 квадратних метрів. Розрахований він приблизно на 30 осіб. Зараз поки що працює лише амбулаторно. З десятої ранку до шостої вечора безпритульні мають змогу прийти сюди, аби помитися та поїсти, а ось на ночівлю мають шукати собі інше місце. Планується, що повноцінно заклад запрацює вже у грудні.

Майбутній центр надаватиме й більш розгорнуту допомогу безхатченкам, які прагнуть отримати новий шанс на краще життя. З ними працюватимуть фахівці, надаючи медичну, правову, психологічну допомогу і допомогу в підготовці до повноцінного життя. Адаптаційний період для них триватиме від трьох до шести місяців. За цей час мають відновити документи, знайти роботу і почати працювати. Після цього — почати повноцінне життя за межами притулку, приходячи сюди за бажанням на групові заняття із психологом чи соціальними працівниками.

Нині новий центр шукає додаткові джерела фінансування, а тому буде вдячний усім небайдужим людям за посильну допомогу коштами, одягом, взуттям, засобами гігієни, продуктами харчування, а також меблями та іншими корисними в господарстві речами. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua