"Схід чекає на допомогу"

Вікторія КОВАЛЬОВА
2 липня 2015

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства (Мінрегіонбуд) розглядає 163 проекти в Донецькій області, які фінансуватимуть за рахунок коштів державного бюджету, — 150 мільйонів гривень субвенції і 242 мільйони гривень з Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР). Крім того, на реалізацію цих проектів буде спрямовано кошти міжнародних організацій обсягом $83,8 мільйона (серед них Європейський інвестиційний банк та німецький державний банк KfW). Про це журналістам у Києві повідомив віце-прем’єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.

Зі 163 проектів найбільша кількість стосується соціальної інфраструктури (їх 68), 47 проектів — водопостачання та водовідведення, 28 — з транспортної інфраструктури, 20 — з теплопостачання та енергетики.

Відновлення Донбасу координуватимуть

За даними Мінрегіонбуду, на підконтрольних Україні територіях розпочато й перебуває у стадії завершення фінансування шести проектів. Зокрема Європейський інвестиційний банк почав фінансувати проекти водо- й теплопостачання та соцінфраструктури на суму 38 тисяч євро (в рамках загальної суми 200 мільйонів євро — 23 червня почався збір проектних заявок), а Міжнародний банк реконструкції і розвитку (МБРР) опікується проектом «Підвищення енергоефективності централізованого теплопостачання» для Маріупольтепломережі. Його вартість становить 20 мільйонів доларів (загальна сума фінансування — $380 мільйонів).

Також Геннадій Зубко повідомив, що в липні цього року очікують підписання фінансової угоди з Європейським інвестиційним банком на модернізацію муніципальної інфраструктури обсягом 400 мільйонів євро (в нього планують включати проекти для Донецької, Луганської, Запорізької та інших областей, які сьогодні потребують допомоги).

До речі, в кінці червня уряд призначив головою Державного агентства з питань відновлення Донбасу Вадима Черниша. Основне завдання керівника цієї інституції — координація всіх міжнародних, гуманітарних організацій, органів місцевого самоврядування й органів виконавчої влади на території Донецької та Луганської областей. За словами віце-прем’єра, Вадим Чернишов також розв’язуватиме нагальні проблеми, пов’язані з виконанням проектів з відновлення Донбасу.

Війна війною, а роботу шукають

«Понад 21 тисяча переселенців зареєстровані в Донецькій області на території, підконтрольній Україні, і хочуть отримати роботу», — зазначає голова Донецької цивільно-військової адміністрації (ЦВА) Павло Жебрівський.

Одним із пунктів програми дій ЦВА є інфраструктурні проекти. «Ми шукаємо для переселенців і тих, хто втратив житло, гуртожитки. Якщо до зими не зможемо повернути конституційний лад на всю територію Донецької області, треба зробити так, щоб люди увійшли в холоди з теплом і житлом», — сказав він.

Протягом найближчих двох тижнів має бути розроблено обласну програму Донецької ЦВА щодо роботи з переселенцями, зокрема їхнього фінансування. Вимагає вирішення питання оплати праці бюджетників і держслужбовців. ЦВА підготувала лист із пропозицією підняти єдину тарифну сітку з коефіцієнтом 2. «За оцінкою ЦВА, це вимагає не таких великих ресурсів — 569 мільйонів гривень до кінця року, але таке підвищення може стати свого роду компенсацією для людей мирних професій (учителів, працівників відділу соціальної політики) сходу України, далекого сьогодні від миру та спокою. На структури, які в нас працюють, навантаження збільшилося в два і більше разів», — констатує Павло Жебрівський.

Нині ЦВА обговорює з урядом спрямування грошей на окуповані території, які було передбачено ще торік. Багато переселенців проживають у Донбасі на території, підконтрольній українській владі, в родичів, друзів. Таких людей, за офіційною статистикою, близько 400 тисяч.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua