" «Східне партнерство» як дорога назустріч"

Ольга ЯКОВЛЄВА
10 листопада 2012

СПІВПРАЦЯ

Наша країна реалізує програму Всеохоплюючої інституційної розбудови

Ольга ЯКОВЛЄВА
для «Урядового кур’єра»

Під лежачий камінь, як відомо, вода не тече. Наблизитися до норм і стандартів Європейського Союзу Україна зможе лише шляхом глибинних структурних реформ, наполегливою підготовкою до впровадження майбутньої Угоди про асоціацію між нашою державою та Європейським Союзом.

Ще з 2004-го у нас діє Закон «Про Загальнодержавну програму адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу». А відповідно до політичного курсу Президента України уряд ухвалив «План першочергових заходів щодо інтеграції України до ЄС на 2012 рік».

Європейські партнери вже допомагають нам реалізовувати програми співробітництва, які передусім спрямовані на посилення інституційної спроможності органів державної влади. Здійснюються вони зокрема в рамках ініціативи ЄС «Східне партнерство».

З 2007-го року за ініціативою Національного агентства України з питань державної служби в Києві відбуваються щорічні міжнародні конференції, учасники яких обговорюють стан впровадження європейської допомоги у країнах нашого регіону, що об’єднує Україну, Азербайджан, Вірменію, Білорусь, Грузію та Молдову. Цьогорічна, шоста конференція відбулася 8-9 листопада знову в Києві.

Понад сто учасників з шести країн— учасниць ініціативи ЄС «Східне партнерство» об’єдналися довкола тематичної платформи «Демократія, належне урядування та стабільність» для обміну досвідом використання європейських інструментів інституційної розбудови, щоб поділилися здобутками і проблемами в проведенні комплексних реформ, спільно виробити рекомендації подальших дій.

Особливу зацікавленість присутніх викликали практичні надбання колег, які реалізують завдання програм SIGMA, CIB та інструментів Twinning і TAIEX у державах «Східного партнерства», передусім щодо проведення інституційних реформ у сфері державної служби шляхом впровадження ефективного управління людськими ресурсами.

ПРЯМА МОВА

В’ячеслав ТОЛКОВАНОВ, 
голова Національного агентства України 
з питань державної служби:

— Зазначу, що хоча конкретні обставини розвитку та особливості країн, які впроваджують інструменти інституційної розбудови, багато чим відрізняються, однак у нас є і багато спільного. Мета також єдина — істотно покращити якість державного управління в кожній країні за допомогою міжнародного співробітництва і найкращої практики, наблизити вітчизняне законодавство до європейського.

Сподіваюся, що шоста щорічна конференція надасть більшого імпульсу нашій спільній роботі. Ми обов’язково віднайдемо нові важливі практичні рішення, що постають перед нашими країнами під час підготовки і впровадження проектів Twinning, заходів TAIEX та програми CIB. І, зрештою, ті нові знання та досвід, які зарубіжні та українські учасники одержали під час обговорень, нададуть їм енергії і допоможуть краще послуговуватися прекрасною ефективною формою допомоги ЄС — інструментами інституційної розбудови.

 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua