"Шкода довкіллю — «задоволення» задороге…"

Віктор ШПАК
10 квiтня 2012

ПОКАРАННЯ. Коростенський завод МДФ,  що забруднював річку Уж, оштрафували на 196 000 грн.

Закономірним наслідком резонансної надзвичайної події, що призвела до забруднення річки Уж і загибелі в ній щонайменше 65 тонн риби, стало призупинення в середині минулого місяця роботи Коростенського заводу МДФ. Як уже повідомляла наша газета, фахівці Державної екологічної інспекції у Житомирській області встановили значне перевищення гранично допустимого вмісту шкідливих речовин як у стічних водах, так і у викидах підприємства в атмосферу. Останній факт визнало керівництво заводу, в результаті чого до бюджету вже надійшло 196,1 тис. грн, добровільно сплачених підприємством як відшкодування завданих довкіллю збитків.

А ось винуватців загибелі живих водних організмів та остаточний обсяг шкоди, оцінений рибінспекцією в 1,3 млн грн, доведеться ще встановлювати суду, куди природоохоронна прокуратура спрямувала позов про примусове стягнення збитків. Втім, найімовірніше, остаточний вердикт буде ухвалено лише після завершення розслідування кримінальної справи, порушеної за фактом порушення правил охорони вод.

Та найважливіше, що, як повідомили в екологічній інспекції Житомирської області, Коростенський завод МДФ уже вжив заходів для приведення обсягу викидів забруднюючих речовин в атмосферу до нормативних вимог, а після введення в експлуатацію вже закуплених підприємством додаткових фільтраційних установок з очистки стічних вод болючу не лише для коростенців проблему буде розв’язано остаточно. У свою чергу, екологи обіцяють посилити контроль за роботою вже навченого гірким досвідом підприємства, яке пересвідчилося, що нехтувати вимогами природоохоронного законодавства — задороге «задоволення» у будь-якій європейській країні. І Україна тут — не виняток. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua