"Школяр розпоряджатиметься власним бюджетом"

Вікторія КОВАЛЬОВА
19 вересня 2012

ЛІКНЕП

В Україні стартував експериментальний проект підвищення рівня фінансової грамотності  молоді

Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) виділило майже $20 тис. на друкування навчальних матеріалів (навчальна програма, підручник та робочий зошит для учня, а також навчальний посібник для вчителя) для пілотного курсу «Фінансова грамотність», який викладатимуть у 14 областях України протягом 2012—2013 рр. Про це повідомив на прес-конференції керівник проекту розвитку фінансового сектору USAID Роберт Бонд. Кошти виділені в рамках проекту USAID «Розвиток фінансових ринків» (USAID FINREP), який допомагає Україні подолати наслідки економічної кризи і створити прозору стійку фінансову систему. Загальна вартість USAID Finrep, розрахованого на 2009—2012 рр., становить $12,4 млн.

Цього навчального року пілотний курс «фінансова грамотність» викладатимуть у 68 середніх загальноосвітніх навчальних закладах, зокрема коледжах для підлітків віком 15—16 років. Матеріали і програму до нього, підручник та робочий зошит для учня, посібник для вчителя, які  розробили  Університет банківської справи Нацбанку України та проект USAID, затвердило Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України. Деякі елементи цього курсу викладали ще минулого навчального року в 13 загальноосвітніх школах у п’яти  регіонах нашої країни. 

«Нацбанк активно впроваджуватиме пілотний курс «Фінансова грамотність», бо ми  розуміємо, що від рівня освіченості населення у фінансово-банківських питаннях залежить стабільність національної валюти та банківської системи», — підкреслила директор генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова.

Експериментальний проект підвищення рівня фінансової грамотності української молоді, який впроваджують МОНмолодьспорту у співпраці з НБУ та USAID, розрахований на 2012—2019 рр. Найближчим часом планується також створити загальноосвітній  банківський телеканал, розрахований не лише на молодь, а на широку аудиторію.

Навчальна програма складається з чотирьох блоків: «Введення до власних фінансів», «Заощадження та інвестування», «Запозичення», «Страхування та власний бюджет». Можна щиро позаздрити учням, які завдяки цьому курсу стануть практичнішими, ніж їхні батьки, і сподіватимемося,  після такого навчання ніколи не вскочать у кредитну халепу.  



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua