"Шлях до Лувру – від «Малого Лувера»…"

Василь БЕДЗІР
5 березня 2012

ЮВІЛЕЙ .  Тут беруть у спільники свободу. І живуть нею.

Творче молодіжне об’єднання «Малий Лувер». що діє в Ужгороді, насмілилося обрати собі назву, співзвучну з всесвітньовідомим музеєм у Парижі.

– Усе починалося з експериментальної студії в етнографічному музеї, але пізніше перевітілилося в таке от об’єднання, – каже керівник організації 75-річна Емма Левадська. – Ми довго думали як назвати нашу організацію. Треба ж щось таке екзотичне, щоб зачепити. Так і з’явився «Малий Лувер», і головне не Лувр, бо до нього ми ще не доросли.

Тут рівними правами користуються і діти, і молодь – усі учасники об’єднання мають можливість вчитися мистецтву малювання, адже Лувер є одночасно і гуртком для всіх потенційних художників. В їхній біографії – численні вернісажі, каталоги робіт. поїздки на пленери і, звичайно, напружена робота. Для декотрих «луверців» вона увінчалася тим, що з дітей-аматорів після закінчення мистецьких коледжу і академії вони перейшли в розряд професійних художників. Решта, навіть обравши інші професії, не поривають із мистецтвом.

Цими днями Малому Луверу» виповнилося десять років. Об’єднання відзначило ювілей виставкою в найпрестижнішій у області виставковій залі – Художньому музеї ім. Йосипа Бокшая. До відкриття видали і об’ємистий каталог робіт.

Привітати творче об’єднання прийшов Юрій Глеба, начальник управління культури Закарпатської облдержадміністрації, котрий вручив багатьом молодим художникам альбоми робіт знаних митців Закарпаття: Ерделі, Бокшая, Микити. Він побажав кожному невдовзі мати власний альбом робіт, а також пообіцяв, що управління буде всіляко допомагати творчій молоді Закарпаття.

На відкритті виставки всі наголошували, що дітей не можна обмежувати в творчості їм треба давати свободу, і це обов’язково розбудить дитячі душі. Дасть імпульс до творчості. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua