"Що чекати Україні від виборів у Франції?"

8 травня 2012

ДИПЛОМАТІЯ. Україна очікує позитивних змін у зв’язку з результатами президентських виборів у Франції. Вперше за 17 років Францію очолить соціаліст.

Франсуа Олланд випередив чинного президента Ніколя Саркозі трохи більше як на 3%. Українська влада сподівається налагодити діалог щодо євроінтеграційних процесів та бізнес-стосунків.

Леонід Кожара, Партія регіонів:

«Ми сподіваємось на те, що зможемо реанімувати діалог із Францією, побудувати його не на емоціях, а на конкретних фактах, і цей діалог може принести перспективи покращення взаємин між Україною і Францією, збільшити торговельний оборот, участь французьких компаній на українському ринку і навпаки».

В опозиції очікують, що для Франції пріоритетом стануть права людини, тому увага до справ Тимошенко та інших посадовців не згасатиме:

Сергій Соболєв, БЮТ:

«Тут навряд чи будуть якісь зміни в гіршу сторону, вони можуть тільки покращуватись, бо вимоги будуть посилюватися. Тому я переконаний, що Французька республіка, враховуючи й наступні парламентські вибори, буде дрейфувати в сторону, щоб посилювати права людини, і щоб пріоритети прав людини були ключовими».

На початку своєї каденції президент Саркозі справляв враження прибічника курсу України до Євросоюзу, втім пізніше розмови про потенційне членство України в ЄС з його боку припинилися.

Французький політолог Анна Колін Лебедєв вважає, що Саркозі використовував популістські прийоми, адже насправді ніякої особливої політики стосовно України у Франції не вироблено. Натомість завжди були особливі стосунки з Росією, які з приходом Олланда можуть змінитися:

«У трикутнику Франція-Росія-Україна, оскільки Франція буде більш критичною до Росії, можливо, вона стане більш дружньо та уважно ставитися до того, що відбувається в Україні та в українсько-російських відносинах». 

Copyright © 2012 euronews



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua