"Що якісніша реформа, то міцніша дружба"

Катерина МАЦЕГОРА
25 травня 2016

Про пріоритетні напрями реформ і перспективи співпраці України й Сполучених Штатів Америки йшлося під час зустрічі Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана із заступником міністра фінансів США з питань міжнародних фінансів Раміном Тулуї. Глава уряду подякував США за рішення надати кредитні гарантії обсягом мільярд доларів на підтримку України: «Це дуже важливий крок для макроекономічної стабілізації нашої держави».

Опісля він поінформував поважного гостя про нещодавнє завершення роботи місії Міжнародного валютного фонду та запевнив співрозмовника, що Кабінет Міністрів і надалі співпрацюватиме з головним міжнародним кредитором України й докладатиме всіх зусиль для виконання взятих на себе зобов’язань. «Уряд налаштований на проведення структурних і системних реформ у країні, і ми усвідомлюємо, що ці реформи потрібні передовсім нам», — наголосив він, назвавши головним напрямом діяльності боротьбу з корупцією, зокрема на державних підприємствах шляхом публічного обрання на конкурсах їх керівництва. Наступні кроки: забезпечення проведення відкритої приватизації, реформа української митниці, енергетичного сектору економіки, підвищення ефективності соціальної політики та інституційної спроможності влади, забезпечення рівних умов для ведення бізнесу, проведення дерегуляції, пенсійної реформи.

Володимир Гройсман нагадав Раміну Тулуї, що напередодні мав зустріч зі спеціальним уповноваженим з питань захисту митниці та кордону США Робертом Джилем Керліковське. У цьому розрізі він зробив акцент на підписанні угоди між урядами України та США про взаємну допомогу між митними адміністраціями. Слова Прем’єр-міністра цитує департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну: «Це дуже важливий крок. Ми налаштовані на рішучу боротьбу з корупцією у митних органах, яка нині є, і дуже розраховуємо на підтримку Сполучних Штатів Америки». Заступник міністра фінансів США з питань міжнародних фінансів позитивно оцінив роботу нового уряду, виокремивши запровадження єдиної ринкової ціни на газ, завершення другої програми з МВФ. Він схвально поставився й до заяв щодо необхідності припинення політичного впливу олігархів.

Окремо Рамін Тулуї відзначив прогрес у партнерстві України та США, досягнутий за останні два роки, а також запевнив Володимира Гройсмана в готовності заокеанської країни підтримувати Україну під час впровадження нею реформ. Свідчення цього — рішення надати третю фінансову допомогу у вигляді кредитних гарантій. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua