"Щоб гроші працювали на пацієнта, лікарням потрібна автономія"

Тетяна МОІСЕЄВА
26 листопада 2015

Із 46 мільярдів гривень, наданих цього року через субвенції регіонам на систему охорони здоров’я, лише 9%  пішли на фінансування медичної послуги, тобто безпосередньо  нашого з вами лікування. Близько 80% — це зарплати та утримання закладу, повідомив журналістам заступник міністра охорони здоров’я Ігор Перегінець. «Чому важливо говорити про  нову модель фінансування охорони здоров’я? Хоча б тому, що ті  обмежені ресурси, які держава витрачає на систему охорони здоров’я, використовують абсолютно неефективно».

Висновок: лікарням потрібна автономія. «Вона створює  передумови для того, щоб гроші використовували ефективно. Жоден із експертів не назве  кращого рецепта. Цим шляхом ішли всі  східно- та центральноєвропейські країни», — сказав він.  На пострадянському  просторі  нинішню систему охорони здоров’я має лише Україна та Азербайджан. Але в останнього є нафтодолари. А у нас — економічна  криза й  війна. 

Лише мізерна частина коштів, які спрямовує держава на охорону здоров’я, йде на наше з вами лікування. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

«Без оптимізації ресурсів ми не зможемо  планувати наступні кроки. Тому нам кажуть — це не реформа. Звісно, це не реформа. І загалом — не медична справа.  Це виключно бізнес-економічна модель, яку ми мусимо вдосконалити, інакше матимемо  повний крах», — наголосив Ігор Перегінець.

У законопроектах, зареєстрованих у парламенті ще влітку, національний замовник (держава) може закуповувати послуги у державного закладу. Якщо ці послуги будуть ефективними, то заклад матиме ще більше замовлень. «Наголошую: не бюджетних грошей, а замовлень із бюджету. Тому коли кажуть,  що не буде бюджетної медицини — це неправда. Бюджет держави на охорону здоров’я завжди буде. Тільки  існуватиме контрактна домовленість між державною і закладом. Гроші за пацієнтом — це якраз  оплата послуги, а не  інфраструктури».

Зважаючи на  темпи обговорення, навряд чи  цей задум утілять через рік. За словами заступника міністра, реальніше — 2018 року.

«У більшості регіонів, з якими  ми спілкуємося  напряму, однозначно підтримують зміни, особливо в районних лікарнях.  Головні лікарі кажуть:  якби була свобода, то замість  десяти гінекологів на 0,2 ставки, які тримаються тому, що заробляють готівкою, взяв би  двох на високі зарплати і вони надавали б якісні послуги», — розповів посадовець. Нагадаємо: законопроекти щодо автономії медичних закладів зареєстрували у Верховній Раді ще 7 липня. Проте профільний комітет виніс негативне рішення стосовно їхньої якості. Натомість висновок Головного  науково-експертного  управління ВР  був позитивним. Водночас ГНЕУ негативно оцінило  альтернативні законопроекти, запропоновані комітетом. За словами експерта Реанімаційного пакета реформ Олександра Ябчанки, якщо  Верховна Рада таки не прийме необхідні зміни, Кабінет Міністрів має такі повноваження, щоб дати змогу регіонам самим визначати долю медичної системи на місцях.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua