"Щоб отримати субсидії, обсяг доходу можна не вказувати"

Ірина ПОЛІЩУК
16 червня 2015

«Міністерство готує комплексне рішення щодо внесення змін до порядку призначення житлових субсидій, яке передбачає врегулювання найгостріших питань, що виникли у перші місяці роботи нової системи, — розповів на брифінгу в Кабміні директор департаменту державної соціальної допомоги Мінсоцполітики Віталій Музиченко. — Йдеться про заповнення декларації в частині декларування доходів. Заяви і декларації, які отримують органи соцзахисту, містять багато помилок і неточностей. Тому ми пропонуємо внести зміни, якими передбачено, що людина декларуватиме лише вид доходу й організацію, від якої отримує дохід, а його обсяг органи соцзахисту з’ясовуватимуть самостійно. Це дасть змогу уникнути масових помилок під час заповнення декларацій».

Також міністерство виступає з ініціативою введення відповідальності за подачу свідомо недостовірних даних у заявах на отримання субсидій. «Пропонуємо уточнити у положенні про призначення житлових субсидій термін «умисне надання недостовірної інформації», і відповідно до цього застосовуватимуть певні санкції», — наголосив Віталій Музиченко. Адміністративне покарання застосовуватимуть лише у разі подання свідомо недостовірних даних, а помилки в декларації не стануть приводом для застосування санкцій.

Загалом протягом квітня цього року кількість отримувачів субсидій порівняно з минулим роком зросла майже на чверть. Середній обсяг призначених у квітні 2015-го субсидій становив 335,2 гривні, що в 4,7 раза більше, ніж у квітні 2014-го (71,6 гривні). «Завдяки спрощеному порядку кількість одержувачів субсидій збільшилася на 24,4%. А без урахування Донецької й Луганської областей — майже на 50%, — зауважив заступник міністра соцполітики Валерій Ярошенко. — Загалом субсидію на оплату житлово-комунальних послуг отримали понад 1 мільйон 200 тисяч сімей, що становить майже 8% загальної кількості сімей в Україні».



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua