"Щоб отримати зароблене, працівникам заводу імені Шевченка довелося знову перекривати дорогу"

Світлана ГАЛАУР
12 квiтня 2012

БОРГИ 

Із синиці в руках виросте  й журавель у небі

До радикальних дій, щоб привернути до своїх проблем увагу влади й усього міста, працівники харківського підприємства — заводу ім. Шевченка — вдаються не вперше. Завод заборгував працівникам, як повідомили у профспілці, приблизно 34 млн. грн. Та й цього року підприємство майже не працює. На прохідній висить наказ: припинити роботу з 3 квітня до 11 травня — через неповне завантаження виробництва. А оскільки в заводу є ще й борги перед обленерго, йому до всього цього відімкнули ще й світло. Щоправда, минулого тижня керівництво обласного управління промисловості, до якого «шевченківці» зверталися по допомогу, пообіцяло розв’язати їхні проблеми: виплатити борги із зарплати й увімкнути електрику на підприємстві. Але обіцянку не виконали. Отож кілька сотень робітників, прийшовши вранці на роботу й побачивши, що завод, як і раніше, стоїть, а грошей  немає, — зібралися біля прохідної, а потім перекрили  вулицю Жовтневої Революції, паралізувавши рух автомобілів  в обидва боки.

На щастя, дуже швидко приїхали представники влади: заступник голови Харківської облдержадміністрації з питань промисловості Андрій Моченков і начальник Головного управління промисловості, транспорту і зв’язку облдержадміністрації Юрій Гуренко. Їм укотре вдалося умовити пікетувальників спочатку звільнили проїжджу частину і відійти на узбіччя, а після конкретніших обіцянок — негайно подати електроенергію та до кінця тижня  виплатити по тисячі гривень — й узагалі розійтися.

Свою обіцянку влада цього разу виконала: на заводі й справді з’явилась електроенергія, але «шевченківці» не дуже раділи з цього приводу. Кажуть, роки минають, влада змінюється, керівники підприємства теж, а величезна заборгованість із зарплати як була, так і залишається не погашеною.

— Ми не отримували грошей уже кілька місяців, — бідкається   бригадир-регулювальник Олександр Котельников. — Мені особисто завод заборгував більш як 50 тисяч гривень.

Це підтвердив і голова профспілки заводу ім. Шевченка Віктор Вінников. За його словами, підприємство цього року майже не працювало.

Представники влади прокоментували непросту ситуацію, що склалася,  так: завод імені Шевченка намагаються врятувати від банкрутства, тож нині проводиться його санація, і в усьому, на їхню думку, винен головний санатор — Олександр Байдацький, якого пообіцяли замінити, як тільки знайдуть підходящу кандидатуру на його місце. Адже на рахунках заводу імені Шевченка є майже 3 млн. грн., а зарплати люди не отримали. Вони також пообіцяли, що гроші працівникам заводу почнуть видавати вже наступного дня.

І не обманули. Як підтвердили самі заводчани, їм почали віддавати зароблене. Щоправда, не все, а як обіцяли — по одній тисячі гривень на руки. Цього, звичайно ж, мало, але  краще, ніж нічого.

Як пояснив заступник голови Харківської облдержадміністрації Андрій Моченков, «проблема не в тому, що не виконуються зобов’язання перед колективом заводу ім. Шевченка, а в тому, що орган управління цим  підприємством розташований у Києві. Отож усі питання слід із ним узгоджувати, зокрема й про надходження грошей, які колектив уже заробив, і відвантажена продукція на завод імені Малишева та КП «Харківське конструкторське бюро з машинобудування ім. Морозова». Цей процес затягнувся на кілька днів. Із понеділка по п’ятницю ми займалися тим, що через Київ, через завод Малишева перераховували гроші на завод Шевченка. І тепер, від сьогодні аж до кінця тижня, щодня на підприємстві виплачуватимуть гроші», — підсумував заступник керівника області.

Стало також відомо, що за фактом затримки зарплати працівникам заводу імені Шевченка прокуратура Харківської області порушила нову кримінальну справу. Триває досудове слідство.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua