"«Сходинки» для підлітків групи ризику"

Валентина КОКІНА
4 сiчня 2013

ПРОФІЛАКТИКА

Ув’язнені та засуджені підлітки проходять курс програми адаптації

Міжнародна організація «Право на здоров’я» (HealthRight International) в Україні з 2009 року втілює тренінгову програму «Сходинки». Вона спрямована на профілактику ВІЛ та формування здорового способу життя серед молоді з групи ризику. Її організатори свою діяльність починали з тренінгів для дітей вулиці, а з 2011 року до програми залучили ще й учнів шкіл-інтернатів та професійно-технічних навчальних закладів, ви?хованців дитячих будинків. Загалом за цей час у тренінгах «Сходинки» взяли участь майже 3 тисячі підлітків у містах Києві, Донецьку, Одесі, Миколаєві та Чернігові. Тож саме стільки молодих людей переглянули свої життєві орієнтири, зрозумівши, що є інше життя — набагато цікавіше. І безпечніше. Окрім того, для роботи за програмою «Сходинки» було підготовлено 77 тренерів із громадських організацій, інтернатів та інших установ цих міст.

З 2012 року організація «Право на здоров’я» співпрацює з Державною пенітенціарною службою. Координатор проекту в Україні Валерій Лазебний зокрема зазначив, що нині завершується проект впровадження профілактичної програми «Сходинки» у восьми колоніях для неповнолітніх та чотирьох слідчих ізоляторах у Києві, Львові, Донецьку та Рівному. «Ми навчили 20 психологів та вихователів цих закладів методиці проведення профілактичних тренінгів «Сходинки». Нині  близько 670 підлітків із зазначених колоній та слідчих ізоляторів пройшли повний курс тренінгової програми».

Начальник департаменту кримінально-виконавчої інспекції та соціально-психологічної роботи із засудженими апарату Державної пенітенціарної служби України Олег Янчук переконаний, що соціальне партнерство з недержавними організаціями надто важливе для підготовки підлітків до самостійного життя після звільнення та їхньої ресоціалізації.  За його словами, найуспішнішими є  програми, ініційовані недержавними організаціями.

Не секрет, що ув’язнені та засуджені підлітки вкрай потребують профілактичних втручань, адже вони найвразливіші щодо інфікування ВІЛ та інших суспільно небезпечних захворювань, упевнена заступник голови ради Всеукраїнського громадського центру «Волонтер» Тетяна Журавель.

Результати досліджень, проведених Центром «Волонтер» у колоніях для неповнолітніх у 2007—2011 рр., свідчать про те, що 100% підлітків до ув’язнення та засудження вживали психоактивні речовини (найчастіше — алкоголь, марихуану, таблетовані наркотики), 30% мали досвід вживання ін’єкційних наркотиків, більшість підлітків практикували часту зміну статевих партнерів.

Причетні до виконання програми «Сходинки» переконані, що, за умови її системного та кваліфікованого впровадження, вдасться сформувати в таких дітей уміння та навички, що дадуть їм змогу зберегти здоров’я як сьогодні, так і після звільнення з колоній та слідчих ізоляторів.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua