"Шпаки повернулись? Вони й не відлітали"

Олена ІВАШКО
18 лютого 2012

ВЕСНА ЙДЕ. Після затяжних морозів, до яких на півдні ніхто не звик, у місті відбувається пташине пожвавлення. Цілі зграї шпаків окупували центральні вулиці міста, парки та сквери. Птахи не цураються людей і приймають від них будь-яку допомогу вподобали годівниці та шпаківні, що їх встановили в різних районах міста. Втім, як зазначають спеціалісти, шпаки надто рано почали освоюватися в місті. Зазвичай масовий приліт припадає на кінець березня — початок квітня. Чому ж птахи, яких асоціюють із приходом весни, прилетіли в розпал зими? Чи виживуть вони в незвичних умовах? 

Орнітолог за спеціальністю, директор регіонального ландшафтного парку «Кінбурнська коса» Зиновій Петрович спростував стереотипну думку про шпаків — провісників весни. Виявляється, птахи на зиму нікуди і не відлітали. Вони зимували в полях за містом або поблизу міських водоймищ, в очереті та плавнях. «Але в цю аномальну зиму, — пояснює Зиновій Йосипович, — шпаки були позбавлені можливості повноцінно прогодуватися. На полях — сильний вітер і низька температура, а водойми просто замерзли. Тож птахи повернулися до міста, де комфортний мікроклімат і більше можливостей знайти прихисток. До наших місцевих шпаків приєдналися і «гості» з північних та центральних областей України, з Криму. Тому городяни і спостерігають таку велику кількість «весняних» птиць».

Голодні шпаки здатні обібрати кого завгодно. Фото з сайту zoom.ru

Усі птахи, за словами Зиновія Йосиповича, мають особливу інтуїцію. Якщо відчувають наближення значних холодів, відлітають на південь. А ті, що залишаються, прирікають себе на загибель. Такі висновки він зробив, спостерігаючи за поведінкою пернатих на «пташиному» півострові — Кінбурнській косі. Цієї зими водоплавні птахи сильно голодують. Лебідь-шипун та лебідь-кликун, які зимують на узбережжі Чорного моря, не мають можливості прогодуватися озиминою чи рапсом з ланів та водоростями на водоймищах. Але вони здатні накопичувати жир, за рахунок якого можуть протриматися і місяць, і два. Ослаблені особини гинуть. І відразу ж стають легкою здобиччю хижих орланів, лисиць, єнотоподібних собак і вовків. Тож нинішня зима ще раз доводить: у природі все влаштовано гармонійно. Хворі та слабкі гинуть, сильні виживають. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua