"Шведські медики винайшли новий тест для діагностики раку простати"

13 листопада 2015

Дослідники з Каролінського інституту в Швеції заявляють, що відкрили новий тест на визначення раку простати, за їхніми словами, – значно ефективніший, ніж той, що використовується зараз, – ПСА (Простатичний Специфічний Антиген).

За даними шведських вчених, новий тест, що пройшов випробування на 60 тисячах чоловіків, значно швидше виявляє прогресуючий рак і знижує кількість помилкових показників та непотрібних біопсій.

Ганс Густафсон – один з учасників дослідження. Після зробленого за допомогою нового тесту аналізу крові, його життя змінилося. Чоловік пройшов лікування і тепер почувається цілком здоровим.

«Цей тест означає краще самопочуття і довше життя. Я маю змогу радіти, дивлячись, як ростуть мої онуки. Це відчуття наповнює мене щастям», – каже чоловік.

Новий тест (так званий STHLM3) – це аналіз крові, який розглядає комбінацію шести білкових маркерів, понад 200 генетичних маркерів та клінічних даних, як от вік, історія хвороби родини та попередня біопсія простати. Результати дослідження опубліковано в науковому журналі The Lancet Oncology.

«За кордоном дуже цікавляться новим тестом, ми контактували із цілою низкою країн – США, Великою Британією, Норвегією та Данією. Вони готові почати випробування нового тесту серед своїх громадян вже наступного року», – розповідає Генрик Ґренберґ, професор Каролінського інституту.

ДОВІДКА «УК»

Рак простати – на другому місці у світі за чисельністю серед чоловіків. Наприклад, 2012 року було діагностовано один мільйон 200 тисяч випадків. Щорічний показник постійно зростає і за 20 років, як вважається, перевищить двомільйонну позначку. Новий тест дарує хворим на цю недугу нову надію.

EURONEWS 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua