"«Швидка» для передової"

Оксана МЕЛЬНИК
23 червня 2015

Щойно новенька «швидка», яка зійшла з конвеєра цеху концерну «Електрон», з’явилася на вулицях Львова, одразу привернула увагу перехожих: вона не схожа на ті карети невідкладної допомоги, які звикли бачити на міських магістралях. Така техніка з високою прохідністю здатна долати бездоріжжя і підходити якнайближче до передової, щоб можна було оперативно транспортувати поранених до центрів стаціонарного лікування.

— Поки електронівська «швидка» візьме курс на схід, де дислокується мобільний шпиталь, львівську новинку обкатають на військовому полігоні, — повідомив журналістів керівник Військово-медичного центру західного регіону Іван Гайда.

«Швидка» розпочала трудову біографію з першого відповідального рейсу — доправила з аеропорту до Військово-медичного клінічного центру західного регіону поранених у бою під Мар’їнкою.

Придбала поки що перший і єдиний (на підприємстві запевнили, що спроможні щомісяця виготовляти кілька таких карет) взірець машини швидкої допомоги для Військово-медичного клінічного центру західного регіону Львівська міська рада. Вартість новинки — 750 тисяч гривень. Закордонні аналоги коштують значно дорожче, й не кожен з них спроможний долати кілометри фронтового бездоріжжя.

Оснащено карету комплектом медичної апаратури та засобів екстреної допомоги для надання кваліфікованої медичної допомоги, проведення інтенсивної терапії й моніторингу на догоспітальному етапі. У такій клініці на колесах можна перевозити одного пацієнта на ношах та ще 2—4 — в салоні. Проте карета невідкладної допомоги не лише добре оснащена та містка, а й швидкохідна: може розвивати максимальну швидкість до 110 кілометрів за годину, що особливо важливо в умовах ведення бойових дій.

Львівські виробники впевнені: їхній реанімобіль врятує життя не одному важкопораненому. Вони сподіваються, що держава купуватиме продукцію власного виробництва, яка за багатьма параметрами краща за іноземні аналоги. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua