"«Швидка» прибуватиме швидше"

Павло КУЩ
13 березня 2012

ДОНЕЧЧИНА. Перші кроки структурної реорганізації мережі медичних закладів Донеччини зроблені ще торік. 

Оскільки акцент робиться на наближенні медичної допомоги до населення, створюються центри первинної медико-санітарної допомоги та розширюється мережа закладів первинної ланки. У 2012 році передбачено передачу служби екстреної медичної допомоги в обласний бюджет. Розроблено структуру служби екстреної медичної допомоги: буде створено 9 потужних станцій швидкої допомоги з єдиним диспетчерським центром.

За словами голови Донецької облдержадміністрації Андрія Шишацького, завдяки реорганізації медичних закладів жителям краю, незалежно від місця проживання, нарешті будуть доступними всі сучасні методи лікування.

Утім, подекуди місцеві жителі не в захваті від очікуваних змін — йдеться про скорочення чи закриття медичних закладів, які не відповідають сучасним вимогам. Один із прикладів — мітинг, на який у грудні зібралися обурені жителі Зугреса. Городяни протестували проти закриття хірургічного відділення місцевої лікарні. Та стаціонар на 30 ліжок, де працювали два хірурги і 10 медсестер, все-таки «реорганізували». За словами жителів, тут створили денний стаціонар, який працює до обіду. А за потреби вони тепер мусять їхати до Харцизька, що за 20 км.

Нарікання на закриття медичних закладів періодично надходять також з інших населених пунктів області. Втім, окремі міські чи сільські лікарні без ремонту, обладнання та відповідного штату й справді не витримують жодної критики.

ДОВІДКА «УК» 

1 січня на Донеччині створено 52 центри первинної медико-санітарної допомоги, які об’єднали існуючі поліклініки, амбулаторії та ФАПи. Упродовж року заплановано розбити область на 24 госпітальні округи, в складі кожного працюватимуть лікарі планового, інтенсивного та відновного лікування.
 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua