" Сицилія без макаронів страшніша за мафію"

Оксана ГОЛОВКО
27 сiчня 2012

ПРОТЕСТИ

Італійці не хочуть жити, затягнувши паски

Антикризовий уряд Маріо Монті, який прийшов на зміну любителеві розкошів Сильвіо Берлусконі, зіткнувся з неабияким спротивом  італійців тактиці жорсткої економії в умовах  загрозливого зростання дефіциту бюджету  й зовнішнього боргу. Учора до тижневого страйку водіїв вантажного транспорту долучилися працівники римських аеропортів, залізниць і регіональних авіакомпаній. Через відсутність комплектуючих зупинилися заводи Fiat, у Неаполі — проблеми з вивезенням сміття. А загалом страйки на Апеннінському півострові розписані до весни:  наступні в черзі на акції протесту  аптекарі, адвокати, нотаріуси та флюгери суспільних настроїв — таксисти.

Наслідки таких акцій щодня відчувають  майже всі італійці, однак вони не мають наміру здаватися.  Приміром, перекриті по всій країні дороги призводять до дефіциту харчів: за словами пекарів, інгредієнти для випічки хліба та виробництва пасти закінчуються (а голодний представник гарячої нації — це вам не соус до піци). У деяких місцях, як, скажімо, на Сицилії, навіть за наявності продуктів їх все одно немає чим доправляти — у місцевих АЗС закінчився бензин. 

Арівідерчі, стабільність. Фото з сайту daylife.com

Та, як передає  РІА «Новости», це тільки початок: страйк транспортників, який триватиме щонайменше до вихідних, уже призвів до першої людської жертви: вранці 24 січня біля міста Асті під колесами вантажівки загинув 46-річний водій-маніфестант. Судячи з усього, йдеться про нещасний випадок. За даними поліції, громадянка Німеччини, яка перебувала за кермом фури, намагалася виїхати на автостраду після нічної стоянки і здійснила ненавмисний наїзд на свого італійського колегу — водій помер просто біля пікету автотранспортників.

Зазначимо, що позаминулого місяця в Італії та багатьох інших країнах ЄС уже був масштабний страйк транспортників. В Італії страйкували водії автобусів і таксисти. А через тиждень тисячі студентів влаштували масові демонстрації в понад 60 містах Італії, виступаючи проти економічної політики та антикризових заходів уряду.

Загалом італійцям і тим, хто до них приїжджає, справді потрібно звикати до протестів. «Найімовірніше, протягом найближчих кількох тижнів в Італії триватимуть страйки і збережеться напружена обстановка, — вважає італійський політолог Бенсі Джованні. — Та в кінцевому підсумку італійці все ж змиряться зі становищем, тим більше що уряд почав велику кампанію з  роз’яснення необхідності драконівських антикризових заходів».

Адже ще у своєму вступному слові глава нового уряду Італії підкреслив, що «жертви», які належить принести, повинні бути розподілені максимально справедливо. «Що справедливіше вони будуть розподілені, то охочіше їх приймуть», — пояснив Маріо Монті. Він обіцяв відродити економіку і відновити довіру інвесторів. Щоб стимулювати економіку, не піддаючи при цьому загрозі доходи держави, колишній єврокомісар і технократ запропонував знизити прибутковий податок і одночасно підвищити споживчі податки.

Маріо Монті визнав, що Італія перебуває в дуже серйозній ситуації, а Європа переживає найсуворіший період з часу закінчення Другої світової війни. Він заявив, що не може уявити виживання Євросоюзу в разі краху єврозони. На думку Монті, крах євро відкине Європу на рівень розвитку 1950-х років. А цього допустити не можна. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua