"Сини Ізраїлеві всюди вдома"

Василь БЕДЗІР
24 вересня 2015

У закарпатській Колочаві багато яскравих подій пов’язані з історією українців, угорців, чехів, словаків, румунів, росіян, євреїв. Залишені ними «зарубки» колочавці дбайливо бережуть, а подеколи повертають із забуття. Місцем, де пропагують досягнення культур національних меншин, звучать розповіді про їхнє минуле й сьогодення, є тутешній музей просто неба «Старе село».

Нещодавно в осінній Колочаві відзначали Новий рік за звичаями синів Ізраїлевих. На запрошення господарів з Ужгорода приїхали представники благодійного фонду Хесед Шпіра, голова Закарпатської обласної єврейської громади Михайло Галін.

Дорослі жителі Колочави перевтілилися в акторів: із неабиякою майстерністю виконали сцени з творів чеського письменника Івана Ольбрахта. Хто виступав у ролі корчмаря Гершка (Іван Макар), хто — самого Ольбрахта (Василь Глеба), хто — захисника карпатських русинів часів Австро-Угорщини Едмунда Егана (Василь Дербак).

«Сім сорок» звеселили Карпати. Фото автора

Поважний рабин розповів про особливості святкування єврейського Нового року. Він у цього народу відзначається у вересні і називається Рош-Га-Шана. Нині за єврейським календарем — 5774 рік.

З милозвучними піснями виступив жіночий хор фонду Хесед Шпіра, з іскрометними танцями — ансамбль «Юність Закарпаття». Національний танок євреїв виконали в традиційному для цього етносу вбранні.

Як жили, у що вірили і чим захоплювалися закарпатські євреї в довоєнні часи, учасникам свята розповіла фотогалерея «Євреї Закарпаття 30-х років XX сторіччя». Окремо відкрилася виставка світлин про благодійний фонд «Джойнт» з нагоди його 100-річчя.

…З квітами рушили до єврейського кладовища, що збереглося в Колочаві з давніх часів. Поклали їх до чотирьох пам’ятних стел, що на них викарбувано імена майже чотирьохсот євреїв Колочави, знищених фашистами в часи Голокосту. Встановлення імен усіх жертв нацистських переслідувань триває досі, адже у селі до Другої світової війни жило понад півтисячі євреїв.

Обов’язковим на Дні єврейської культури стало куштування шабатної гуски.

На святі прозвучали і слова подяки від бійців 57-ї бригади 17-го батальйону Збройних сил України, які приїхали подякувати за надіслану бойовим побратимам військову форму. За 10 тисяч гривень, зібраних на нещодавньому фестивалі ріплянки в Колочаві, придбано 26 комплектів військової форми.

— Вдячні всім добродійникам, а особливо організаторові фесту ріплянки Станіславу Аржевітіну, — сказав боєць Олексій Чепа із позивним «Батя». — Всі комплекти ми роздали бійцям на передовій. Дуже задоволені брати-велетні Сівакови, які отримали форми доволі рідкісного 64-го розміру. Це реальна підтримка там, на передовій.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua