"Сирійська опозиція об’єдналася"

Ганна РОМАШКО
13 листопада 2012

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»

ГУРТОМ ЛЕГШЕ. Днями сирійські повстанці на зустрічі в столиці Катару Досі підписали попередню угоду про створення Сирійської національної коаліції — об’єднаної опозиційної групи, яка має намір сформувати  тимчасовий уряд і військову раду для координації збройної боротьби з метою повалення президента Сирії Башара Асада та керування регіонами, які вже перебувають під контролем повстанців.

До коаліції  увійшла серед інших і Сирійська національна рада, яка до цього відмовлялася від об’єднання з іншими групами, зазначається у повідомленні «Аль-Джазіри». Щоправда, лідер СНР Джордж Сабра, обраний напередодні, зазначив, що в рамках коаліції його організація сповідуватиме свої ідеї і викладатиме власну точку зору. Він наголосив, що СНР — стара опозиційна група Сирії, і що жодне об’єднання не має бути змушеним виступати під прапорами інших організацій.

На зустрічі сирійських опозиціонерів у Катарі головою коаліції обрали поміркованого ісламського священнослужителя шейха Муаза Хатіба.

Країни Заходу привітали рішення сирійських опозиційних груп сформувати єдину політичну коаліцію. Держдепартамент США заявив про свою підтримку коаліції. Великобританія і Франція також привітали цю новину.

Міністр закордонних справ Туреччини заявив, що часи суперечок всередині сирійської опозиції минули, і що відтепер світ не має жодних причин не підтримувати її.

Громадянська війна в Сирії триває з весни 2011 року. За цей час загинули, за даними правозахисників, понад 35 тисяч людей, а до сусідніх країн втекли понад 400 тисяч сирійців.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua