"Систему закупівлі ліків змінено, але схеми діють"

Тетяна МОІСЕЄВА
2 липня 2015

Нині ці документи перебувають у Секретаріаті Кабміну на доопрацюванні. «Ми намагалися все добре пропрацювати, бо за статистикою 70% законопроектів Кабінету Міністрів було провалено», — повідомив на прес-конференції міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі, вкотре висловивши сподівання, що найближчим часом Кабмін внесе законопроекти до Верховної Ради. «Я не хочу мати прецедент провалених законів, бо це перший і найголовніший крок у реформуванні», — додав він. 

Водночас керівник МОЗ наголосив на браку підтримки та ініціатив від парламенту. «Я приїхав в Україну робити реформи. Ми змінили систему закупівлі. Розумію, що багатьох дуже непокоять ті 4 мільярди гривень, котрі вони розподіляли між собою під час закупівлі ліків. Розумію, що багато осіб, які осіли в різних точках системи охорони здоров’я, нині втрачають свої доходи. Це останній бій, котрий ми повинні витримати», — сказав він.

За словами Квіташвілі, «багато хто не зацікавлений, аби в країні щось вийшло, перебуває під впливом різних груп і в парламенті, і, можливо, в уряді. Хоч я маю цілковиту підтримку Кабінету Міністрів та Прем’єра». «З тими, хто робить заяви щодо мене, я ніколи не зустрічався. Це зрозуміла ситуація. Декому потрібно те, що було в країні останні 25 років, щоб сидіти й тихо пиляти гроші, аби були кризи, під шумок яких можна купувати якісь ліки. Щоб лікувальні заклади лишалися занедбаними й смердючими. У багатьох, хто критикує мене, різні інтереси. Переважно фінансові. Не вірте, що є інше підгрунтя», — заявив він.

Коментуючи ситуацію із закупівлею ліків від ВІЛ/СНІД, міністр повідомив, що один препарат вже завезено на склади Укрвакцини. МОЗ контролює ситуацію разом із силовими відомствами і сподівається на подальше розслідування. За його словами, завтра відбудеться судове засідання за позовом компанії «Вектор-Фарма» до МОЗ. «Уже готовий зворотний позов. Сподіваюся, коли все скінчиться, буде нормальне розслідування й ми дізнаємося, що відбулося». За словами Квіташвілі, питання із закупівлею ліків від ВІЛ/СНІД постає вже не перший рік. «Найцікавіше, що здебільшого такі проблеми відбуваються саме з цими препаратами, й відразу з’являється велика кількість організацій, котрі завчасно починають бити на сполох. Цікаво, це саботаж чи скоординовані дії?» — зауважив керівник міністерства.

Нагадаємо, що компанія «Вектор-Фарма» перемогла в тендері МОЗ на закупівлю ліків від ВІЛ/СНІД і у грудні отримала майже 53 мільйони гривень на поставку ліків індійського виробника. Згідно з договором, фірма мала поставити препарати до 19 червня. Проте індійський виробник гроші за ліки не отримав, а компанія-посередник, за словами міністра, припинила виходити на зв’язок з МОЗ. Наприкінці травня Прем’єр-міністр доручив Арсену Авакову розшукати директора «Вектор-Фарми».

Крім того, як пообіцяв міністр, сироватку від ботулізму завезуть в Україну з Польщі наступного тижня. Препарату, на ввезення якого було дано одноразовий дозвіл, поставлять максимальну кількість. «Інформація, котра була в МОЗ щодо регіонів, не відповідала дійсності. Незрозуміло, навіщо було купувати сироватку, котра не відповідала стандартам GMP», — сказав він. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua