"Скелет кремлівської шафи: факт та емоції"

22 сiчня 2016

Російський президент Володимир Путін, «ймовірно, схвалив» убивство колишнього співробітника тамтешніх спецслужб Олександра Литвиненка. Таку заяву оприлюднив суддя Роберт Оуен під час оголошення результатів громадського дізнання у цій справі у Високому суді Лондона. У доповіді також ідеться про причетність до ліквідації Литвиненка секретаря Ради безпеки РФ Миколи Патрушева, повідомляє російська служба Бі-Бі-Сі.

Литвиненко помер 23 листопада 2006 року. Спершу медики припускали, що його було отруєно високотоксичною отрутою, талієм. Проте пізніше з’ясувалося, що смерть настала внаслідок отруєння радіоактивним полонієм-210. За версією Скотланд-Ярду, його Литвиненкові підмішали в чай депутат Держдуми від ЛДПР Андрій Луговий (колишній колега Литвиненка по ФСБ) і бізнесмен Дмитро Ковтун, який у минулому був співробітником ГРУ.

Вдова Литвиненка Марина заявила: «Я, звичайно, дуже рада, що слова, вимовлені моїм чоловіком на смертному одрі, коли він звинуватив у своєму вбивстві пана Путіна, було підтверджено в англійському суді з найвищими стандартами незалежності й справедливості».

Ковтун також збирався дати свідчення з Москви через відеозв’язок, однак відмовився від цього. Натомість Луговий відкинув звинувачення на свою адресу, назвавши судове слухання жалюгідним проявом антиросійської позиції Лондона.

Британська прокуратура вимагала екстрадиції виконавців путінського вироку ще в 2007 році, однак тоді Росія відмовила в цьому. А 2013-го Слідчий комітет РФ отримав статус зацікавленої сторони за власною ініціативою. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua