"Скіфські та кельтські скарби з околиць Хотина"

19 травня 2016

Справжній скарб, знайдений торік місцевими жителями біля міста Хотин, нещодавно передали до Чернівецького обласного краєзнавчого музею. Тепер давні предмети, виготовлені за часів скіфів та кельтів, доступні для огляду і вивчення.

Науковці вже проявили великий інтерес до знахідки. Адже не так часто буває, що цінні скарби не осідають у приватних руках, а стають музейним надбанням і джерелом для дослідження істориків. До речі, великий вибір літератури на різні смаки пропонує інтернет-магазин Еnotbook. Купити книги на сайті https://enotbook.com.ua/ можна з будь-якого куточка України. Придбані книги вам надішлють поштою, а в межах Києва їх доставить кур’єр. Останні новинки, величезний вибір літератури, зручна система пошуку і доставки – далеко не всі переваги інтернет-магазин Еnotbook. Кожну книгу тут доставляють у красивій упаковці, тож це зручне придбання в якості подарунка. До того ж кожен покупець отримує ще й гарантований бонус у вигляді подарунка. 

У чернівецькому музеї археологічна колекція поповнилася низкою бронзових речей доби раннього заліза. Знайшли такий скарб місцеві жителі неподалік Хотина навесні 2015 року. Туди входили 23 цілих і фрагментованих предметів: уламки скіфського казана, литі і проковані металеві стержні, різана бронзова бляшка із залізними заклепками, деталі поясної гарнітури та орнаментована бляшана накладка.

Як розповіли у краєзнавчому музеї, бронзовий литий казан представлений фрагментами. У давнину казан був навмисно розбитий на уламки. Вчені відносять його до скіфських артифактів і датують ІV-ІІІ століттями до н. е. Найчисленнішими зі скарбу є видовжені злитки. Вони нагадують стержні, які відливалися у відкритій односторонній формі або ж спеціальних заглибленнях у грунті. На внутрішній випуклій площині злитків проглядаються відбитки тканини, підстеленої у заглиблення для посилення термоізоляції і покращення розтікання металу.

Деякі злитки із цього комплексу грубо проковані. Можливо, у давнину неподалік виявлення скарбу була майстерня. Ці металеві стержні відбивають процес переробки литого казана у заготовки-напівфабрикати або ж, що найбільш ймовірно, товарні злитки. Адже кожен стержень був поділений на дві, три або чотири частини ще в давнину. Вчені припускають, що ці злитки могли використовуватись як товарні (свого роду первісні гроші).

Цікавими є предмети зі скарбу, які характерні для кельтів. Це елементи бронзового поясного ланцюга: кругле кільце, вісімкоподібна секція зі щитком та орнаментована бляшана накладка. Як вважають історики, цей скарб можна віднести до торгово-ливарних та датувати в межах ІІІ-ІІ ст. до н. е.

Знахідка скіфського казана та кельтських елементів дозволяють порушити питання про скіфо-кельтські контакти та кельтські впливи в регіоні, розширюють асортимент бронзових речей, а також свідчать про місцеву металообробку передримського часу.

Василь ТОДОР
для «Урядового кур’єра» 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua